Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za grad

VIDEO: Prosvjednici odbili prijedlog policije, ostaju cijelu noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su srušili ogradu, aktivisti na njoj mirno sjede okruženi policajcima i zaštitarima.

Tristotinjak aktivista Zelene akcije i Prava na grad kojima su se priključili i građani, srušili su postavljenu građevinsku ogradu oko javnog prostora pješačke zone u Varšavskoj ulici u Zagrebu na kojem bi se trebao izgraditi ulaz u garažu privatnog projekta HOTO grupe te spriječili ulazak mehanizacije na gradilište. Na mjesto događaja došla je interventna policija, međutim prosvjednici mirno sjede, pa intervencije nema.

Nakon što su jutros postavljene ograde oko stabala u Varšavskoj, što je trebalo označiti njihovo rušenje, aktivisti su blokirali pristup gradilištu, potvrdio je ujutro za Dnevnik hr. Teodor Celakovski iz Prava na grad, dodavši kako se trenutačno ne izvode nikakvi radovi, tek su postavljene ograde oko stabala.

>> Aktivisti kazneno prijavili Bandića zbog Varšavske

Nakon konferencije za novinare u 12 sati, aktivisti su probili ogradu. Za rekonstrukciju Varšavske aktivisti odgovornima smatraju IGH i Marinu Matulović - Dropulić koja, kažu, posjeduje dionice IGH. Pothvat Varšavske koji je odobren u ministarstvu smatraju političkom odlukom. 'Bandiću lopove! Bandiću ostavka! i Dropulićka dolje!', uzvikivali su prosvjednici.

Policija je od prosvjednika zatražila da se maknu kako bi ponovno mogli dići ogradu, a zauzvrat su im ponudili nesmetano održavanje velikog prosvjeda koji je najavljen za sutra u 18 sati. Očekivano, prosvjednici su odbili ovaj prijedlog o kojem su i glasovali te su se podijelili u tri grupe koje će sjediti na ogradi. Tako će tamo dežurati i cijelu noć koja je pred njima.

'Smatram da je riječ o političkoj odluci jer jasno na građevinskoj ploči piše da je projektant radova u Varšavskoj ulici IGH u kojem ministrica zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić ima vrlo velik broj dionica', izjavio je Tomašević.

Zaprepašteni i razočarani

'Zaprepašteni smo ovim događajima i odnosima prema gradu. Privatni interes nadvladao je javni. Ipak je zaštita spomenika i donjeg grada u prvom planu u odnosu na privatni interes. Razočarani smo djelovanjem gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koje je izdao suglasnost za denivelaciju Varšavske ulice kao i za rušenje dvije kuće na Cvjetnom trgu. Razočarani smo ponašanjem ministarstva kulture koje je moglo zaustaviti ono što se danas događa', rekao je Ratko Vučetić, predsjednik Odbora za baštinu društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Protiv 21-godišnjeg prosvjednika policija će Prekršajnom sudu podnijeti Optužni prijedlog narušavanja javnog reda i mira. Naime, mladić je pokušao probiti kordon zaštitara pa je s njim na mjestu događaja obavljen razgovor.

'U četiri ujutro stotinjak pripadnika interventne i temeljne policije u pratnji pedesetak zaštitara asistiralo je radnicima u postavljanju ograde kojom je zatvoren pješački prolaz u Varšavskoj', rekao je Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije te pokazao dozvolu za prosvjed koju je izdala PU zagrebačka. To je potvrdila i PU zagrebačka. 'Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke pružili su asistenciju Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet zbog osiguranja početka radova na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice', priopćila je glasnogovornica Jelena Bikić.

Nužno je da USKOK odluči o kaznenoj prijavi koju je Zelena akcija i Pravo na grad podnijela 7. travnja ove godine protiv Milana Bandića radi kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti Lina Budak, odvjetnica Da su za danas planirani radovi na rekonstrukciji dijela Varšavske ulice, od Gundulićeve do Trga P. Preradovića, podizanjem zaštitne ograde radi izgradnje ulazno-izlazne rampe podzemne garaže 'Cvjetnog prolaza' s pripadajućom komunalnom infrastrukturom, potvrdio je gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Zagrebu.

Bandić: 'Nisam arbitar'

Ulazno-izlazna rampa duga je 28 metara a široka 7,50 metara, odnosno prostire se na površini od 210 metara kvadratnih. Unutar zone zahvata nalazi se pet postojećih stabala trnovca, a novim rješenjem oni se zamjenjuju sadnjom tri istovrsna stabla s istočne strane rampe.

Obodno uz rampu ugradit će se ograda visine 1,20 metara uz koju će se posaditi gusti sklop bršljana, koji će prekriti zaštitnu ogradu i djelomično potporne zidove rampe. U okviru izgradnje ulazno-izlazne rampe izgradit će se novi kolektor dužine 94,90 metara, novi vodovod dužine 92,40 metara, novi plinovod dužine 96,90 metara, te nova trafostanica. Javna rasvjeta ostaje ista i to tako da se sa sjeverne strane vraća na iste pozicije, dok se sa južne strane, zbog užeg koridora hodnika, pomiče na jug, ali s istim brojem rasvjetnih tijela.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da nije arbitar da bi određivao tko će graditi, a tko ne. 'Poštujem preporuke Gradske skupštine, ali Zagreb nije moj privatni posjed niti je to moja investicija’, kazao je Bandić odgovarajući na pitanje zašto ne poštuje preporuke Gradske skupštine i ne dogovori se s investitorom oko sporne rampe.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno planiranje Davor Jelavić kazao je kako je gradnja rampe u Varšavskoj ulici započela jer su ‘iscrpljeni svi zakonski okviri građana’ jer je, kako je rekao, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odbilo sve njihove žalbe.

'Nemoguć dijalog sa Zelenom akcijom'

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je kako su odbijene žalbe protiv rješenja o zauzimanju prometne površine u Varšavskoj ulici. Navodi se kako su žalbe 'odbijene kao neosnovane jer je nadležni gradski ured u ponovnom postupku otklonio sve nedostatke na koje je bilo ukazano ranijim drugostupanjskim rješenjem.'

'Izjava predstavnika Zelene akcije o tome da je žalbe o zauzimanju javne površine u upravnom postupku odbijena zbog toga što je IGH jedan od projektanata diskreditira tu udrugu kao ozbiljnog sugovornika a dovoljno govori o njihovoj kompetentnosti i shvaćanju prava i uvažavanju argumentacije. Smatramo da je s takvih pozicija nemoguć dijalog sa Zelenom akcijom o tome da se jedna gradska investicija koja ime sve dozvole od strane Grada zaustavlja na pitanju privremenog zauzimanja javne površine za vrijeme izgradnje prilazne rampe', stoji u priopćenju Ministarstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene