Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačane inspekcije

Građani pitali povjerenika za hranu: Što jedemo i kako se hrana kontrolira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što jedemo, kako se to kontrolira i mogu li kontrole biti još strože - samo su neka od pitanja koja su građani postavljali europskom povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane te ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću. Hrvatska ima veći proračun za inspekcije, pohvalio se Tolušić, te uvjerava kako potrošači mogu biti sigurni i ako kupuju domaće.

Europski povjerenik Vytenis Andriukatis i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić bili su zatrpani pitanjima građana. Sve ih zanima - što jedemo.

Pročitajte i ovo Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad'' Ilustracija Ozbiljno upozorenje Svijet bi se ove godine mogao suočiti s velikim problemom kad je u pitanju sigurnost hrane

Što će se u EU napraviti vezano uz salmonelu infantis? Što EU radi da osvijesti ljude kakvu hranu moraju jesti? - samo su neka od pitanja koja su im građani postavili.

A sve što jedu, i dalje se kontrolira, tvrdi ministar Tolušić. Povećan je i proračun za inspekcije.

"Ono što mi je drago, a to je rezultat onih prošlih kontrola, da su trgovci i proizvođači podigli razinu samokontrole", ističe Tolušić.

Kontrole hrvatskih inspektora u drugim zemljama bit će njegov prijedlog Vijeću ministara.

"Mislim da nema problema da naša veterinarska inspekcija ode u tvornicu koja nas zanima i provjeri provode li se kontrole kakve se provode u Hrvatskoj", kaže ministar poljoprivrede.

Povjereniku Andriukatisu se prijedlog svidio.

"Hrvatske kontrolne službe su dio europskih. Nemojmo graditi zidove jer imamo zadaću raspravljati o svim svojim mehanizmima", kazao je Andriukatis.

A oni bi, kad je u pitanju sigurnost hrane, trebali biti isti za domaću i uvoznu hranu.

"Druga je stvar kad govorimo o kvaliteti, jer nije nikako definirana zakonski. I u tom smislu postoji opasnost da dobivamo bofl robu", istaknula je Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanje bacanja i sigurnosti hrane.

Pa da bi kupce još detaljnije informirala - Hrvatska može postrožiti zakone. Ali definiranja svježeg mesa, izgleda, neće biti.

"Svježe meso koje je proizvedeno u Hrvatskoj jučer je došlo iz klaonice i danas je stavljeno na police. Sigurno je svježe", kaže Tolušić.

Do kraja mjeseca trebao bi biti gotov i pravilnik kojim će se analizirati ima li vode u mlijeku. Odnosno, je li ono krivotvoreno.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene