Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obnovljivi izvor energije

Stanovnici ovog otoka ne plaćaju struju: Solarnim panelima sakupe toliko električne energije da je imaju i previše

Solarne ćelije
Solarne ćelije DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Solarne ploče Solarne ploče Foto: DNEVNIK.hr Solarne ćelije Solarne ćelije Foto: DNEVNIK.hr Sugovornik iz priloga Sugovornik iz priloga Foto: DNEVNIK.hr Marijana Cvijetić Marijana Cvijetić Foto: DNEVNIK.hr +0 Sustav za obnovljivu energiju Galerija 1/5 >>
Bez računa za struju život zvuči odlično. Ipak, i to je moguće. Uvjerili smo se u to na otoku Krku, gdje pedesetak objekata Sunčeve zrake pretvara u električnu energiju.

Iako su na Krku počeli pretvarati sunce u električnu energiju, tu nije kraj energetskoj neovisnosti za nula kuna. Sunčeve zrake i 22 panela. Tiho i gotovo neprimjetno na Krku se stvara velik proces - sunčeva energija pretvara se u električnu.

Pročitajte i ovo Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sve će proizvoditi na otoku Hrvatski otok na pragu energetske revolucije: Na površini većoj od 20 nogometnih terena dobit će svoju neovisnost Slika nije dostupna "Odgoda lošeg zakona nema smisla" Most proziva Vladu zbog nedostatka vizije i lošeg smjera: Od poskupljenja struje do poreza na nekretnine

No ovaj sustav od ostalih razlikuje pametno upravljanje energijom. Kontrolira se sve od proizvodnje preko potrošnje i skladištenja energije. Po tome se organiziraju čak i kućanske obveze. "Kako je danas jako lijep sunčan dan, ima više energije, pa mogu reći: 'Mama, ajde stavi prati robu' ili 'Mama, ajde peci kolače', jer ima viška energije“, objasnio je Nikola Piršić.

Za sada ova obitelj na dan proizvodi oko 30 kilovatsati električne energije. To im je dovoljno za sve njihove dnevne potrebe, pa i više. "Pet sati je radila pećnica i dva puta se okrenula veš-mašina, i još smo imali nekoliko kilovata viška, plus rasvjeta, kompjuter i TV", dodaje Marijana Cvijetić Piršić.

Višak prodaju u mrežu ili skladište u ovim baterijama. I one su drugačije od drugih. Izrađene su od slane vode, sigurnije su nego litijske, a za punjenje im treba do šest sati. "U slučaju nužde, npr. da sada nestane struje, na tri dana treba nam za škrinje, frižidere, pećnicu, žarulje", rekao je Nikola Piršić.

Prvi mjesec upotrebe cijelog sustava proizveli su 30 posto više energije od planiranog. S pravom se nadaju i manjim računima ili čak zaradi. No prije negoli sve bude besplatno, nešto ipak treba uložiti. Lakše je uz poticaj.

"Fond refundira šezdeset posto, mi smo uredno sve odmah platili, priložili dokumentaciju, račune i dobili nazad oko 37 tisuća kuna, tako da je nas ovo došlo manje od 30 tisuća kuna", zaključila je Marijana.

I tu, kažu, neće stati. U planu je dizalica topline te električni automobil za siguran put do potpune energetske neovisnosti.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene