Otok Cres na pragu je energetske revolucije. Već od iduće godine, sva električna energija koja je potrebna otoku, mogla bi se proizvoditi - upravo na njemu. Budućnost je u solarnim panelima i energiji sunca, koju su neki građani odavno prepoznali.

Galerija Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Na površini većoj od 20 nogometnih terena, Cres će dobiti svoju energetsku neovisnost. 

Vezani članci Provjereno: Problemi s divljim svinjama na Cresu - 11 Ubijaju janjce, napadaju ovce, a ne boje se ni ljudi: "Na otoku je već napravljen genocid, to su milijunske štete" Ilustracija Nije dizel, nije benzin, a nije ni plin: Europa se ove godine okrenula jeftinom, ali prljavom energentu

Stotine solarnih panela činit će najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj. Dovoljnu da električnom energijom opskrbljuje dva otoka.

"Zadovoljavat će potrebe otprilike 2000 kućanstava u Hrvatskoj, odnosno na otocima Cresu i Lošinju, i to je primarno u izgradnji turističkih kapaciteta, pojačavanju usluga, pojačavanju električne energije" rekao je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Sve bi trebalo biti gotovo kroz godinu dana. U HEP-u ovo nazivaju početkom energetske revolucije, a cilj je do 2030. godine dobivati 50 posto energije iz obnovljivih izvora.

Cres će na svoje solare još malo pričekati, ali zato su na susjednom Krku neki stvari već uzeli u svoje ruke. I to prije devet godina. Gospodin Nikola sam proizvodi svoju struju. Za kućanstvo. Njegovi solari mogu upiti energije, koliko on ne može ni potrošiti.

"Od viška struje koju ja ne potrošim, a dam u mrežu, nešto bih trebao dobiti, a ne znam ni koliko ni što, ali nije me za to previše ni briga. najvažnije mi je da pokrijem sebe." rekao je Nikola Radić iz Kremenića na Krku.

Za one koji u svom kućanstvu žele napraviti isto što i gospodin Nikola, država priprema subvencije. "Da taj broj sunčanih sati koji je daleko značajniji, daleko veći nego što je to u europi, da omogućimo građane da kroz subvencije ubrzaju povrat svojih sredstava vezano na mikrosolare", rekao je ravnatelj Fonda za energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Do kraja godine država bi trebala osmisliti projekt, a već iduće, građanima bi državne potpore mogle biti dostupne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju