Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve će proizvoditi na otoku

Hrvatski otok na pragu energetske revolucije: Na površini većoj od 20 nogometnih terena dobit će svoju neovisnost

Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Otok Cres na pragu je energetske revolucije. Već od iduće godine, sva električna energija koja je potrebna otoku, mogla bi se proizvoditi - upravo na njemu. Budućnost je u solarnim panelima i energiji sunca, koju su neki građani odavno prepoznali.

Na površini većoj od 20 nogometnih terena, Cres će dobiti svoju energetsku neovisnost. 

Pročitajte i ovo Fringe Festival Digla se prašina na Cresu HDZ-ova koalicija traži zabranu festivala na otvorenom: "I djeca moraju gledati neukusnu golotinju i perverzije" Velika Gorica postaje ''Solarni grad'' - 6 Nove sunčane elektrane Solarni grad nadomak metropoli koji i štedi i donosi novac: "U dvije godine ušteda je 89 posto!"

Stotine solarnih panela činit će najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj. Dovoljnu da električnom energijom opskrbljuje dva otoka.

"Zadovoljavat će potrebe otprilike 2000 kućanstava u Hrvatskoj, odnosno na otocima Cresu i Lošinju, i to je primarno u izgradnji turističkih kapaciteta, pojačavanju usluga, pojačavanju električne energije" rekao je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Sve bi trebalo biti gotovo kroz godinu dana. U HEP-u ovo nazivaju početkom energetske revolucije, a cilj je do 2030. godine dobivati 50 posto energije iz obnovljivih izvora.

Cres će na svoje solare još malo pričekati, ali zato su na susjednom Krku neki stvari već uzeli u svoje ruke. I to prije devet godina. Gospodin Nikola sam proizvodi svoju struju. Za kućanstvo. Njegovi solari mogu upiti energije, koliko on ne može ni potrošiti.

"Od viška struje koju ja ne potrošim, a dam u mrežu, nešto bih trebao dobiti, a ne znam ni koliko ni što, ali nije me za to previše ni briga. najvažnije mi je da pokrijem sebe." rekao je Nikola Radić iz Kremenića na Krku.

Za one koji u svom kućanstvu žele napraviti isto što i gospodin Nikola, država priprema subvencije. "Da taj broj sunčanih sati koji je daleko značajniji, daleko veći nego što je to u europi, da omogućimo građane da kroz subvencije ubrzaju povrat svojih sredstava vezano na mikrosolare", rekao je ravnatelj Fonda za energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Do kraja godine država bi trebala osmisliti projekt, a već iduće, građanima bi državne potpore mogle biti dostupne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene