Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se sindikat

Prijavio kriminal u KBC-u Rijeka pa dobio izvanredni otkaz: "Dali su mi opomenu da prestanem pričati"

Aktualno Galerija Problemi u KBC Rijeka - 2 Problemi u KBC Rijeka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u KBC Rijeka - 3 Problemi u KBC Rijeka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u KBC Rijeka - 4 Problemi u KBC Rijeka - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problemi u KBC Rijeka - 1 Problemi u KBC Rijeka - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Radmila Čahut Jurišić, predsjednica sindikata zdravstva hrvatska Galerija 1/5 >>
Iz Sindikata zdravstva Hrvatske upozorili su na niz nelogičnosti u poslovanju KBC-a Rijeka.

Sindikat zdravstva Hrvatske upozorio je da je jedan od zaposlenika KBC-a Rijeka Državnom odvjetništvu prijavio kriminal i korupciju u Upravi riječkog KBC-a pa dobio izvanredni otkaz ugovora o radu.

"Tada sam ga pred svjedocima upozorio o netransparentnom kardoviranju koji Baković provodi. Ja sam dobio opomenu pred otkaz. To mi je doslovce bila opomena da ne smijem više pričati, da ne smijem prijavljivati nezakonitosti", rekao je Gradimir Šain, bivši zaposlenik KBC- Rijeka.

Pročitajte i ovo Maja Đerek Nepravomoćna presuda Sud odlučio: Maja Đerek ne uživa zaštitu iz zakona o zviždačima

Pročitajte i ovo Autotrolej autobus UZ SOLIDARNOST KOLEGA Zviždač iz Autotroleja ipak vraćen na posao: Intervenirao gradonačelnik osobno?

Iz Sindikata su istaknuli da je ovo već peti u nizu izvanrednih otkaza u dvogodišnjem mandatu ravnatelja Alena Ružića, čiju smjenu traže. Nije im jasno kako je Ružić i dalje na toj funkciji kada su inspekcije dokazale da radi nezakonito i prisiljava zaposlenike na isto.

"Ja se toplo nadam da se to neće zataškati, a potez je sada na ministru zdravstva Viliju Berošu. Ima pisanu dokumentaciju iz koje je vidljivo da ravnatelj Ružić radi nezakonito", rekla je predsjednica Sindikata Radmila Čahut Jurišić.

Iz KBC-a Rijeka nakon današnje konferencije za novinare reagirali su priopćenjem.

"Ističemo da Uprava KBC-a Rijeka unaprijed najoštrije demantira navode iz najave konferencije za novinare. Riječ je o još jednom u nizu pokušaja iznošenja namjerno lažno konstruiranih tema, a kojima je KBC Rijeka izložen ne samo u javnoj sferi već i kroz razne oblike pritisaka u internim ili interpersonalnim komunikacijama s istim izvorima.

Nadležna tijela kaznenog progona upravo su temeljem prijave Uprave KBC-a Rijeka pokrenula kazneni postupak protiv određenih osoba, sa sumnjom u početak kaznenih djela za koja je zapriječena kazna višegodišnjeg zatvora, konkretno gospođe Radmile Čahut, umirovljene djelatnice KBC-a Rijeka, koja nema zakonski legitimitet. da u svojstvu sindikalnog predstavnika zastupa radnike KBC-a Rijeka.

Dužni smo upozoriti na ovaj aspekt kako bi javnost mogla ispravno protumačiti poteze i namjere svih dionika koji koriste javni medijski prostor ne bi li iznošenjem laži i zamjenom teza pokušali obmanuti javnost. KBC Rijeka je kolektiv u kojem je zaposleno oko 3.500 djelatnika, medicinskih i nemedicinskih struka. Uprava KBC-a Rijeka u dosljednom unapređivanju sustava svoje odluke donosi informirano, objektivno i sukladno etičkim pravilima, moralnim načelima te nadasve poštujući sve zakone i pozitivne propise RH.

U ovim okolnostima neminovno dolazi i do krajnjih disciplinskih mjera, u koje spada i otkazivanje ugovora o radu, sučelimo li utvrđene povrede radnih dužnosti s nužnom reakcijom Uprave.

Uz težnju stvaranja kvalitetnog okruženja za naše djelatnike, ali prije svega za korisnike naših usluga te u inzistiranja na poštovanju pravila i zakona u radu djelatnika KBC-a Rijeka te su odluke nezaobilazne, ali ipak vrlo rijetke u odnosu na ukupan broj djelatnika.

Uz svjesno preuzetu odgovornost Uprave za takve odluke, posebno kada je suočena s neoborivim činjenicama i dokazima prema kojima alternativa u pozitivnom zakonodavstvu – nema. Uprava KBC-a Rijeka neće dodatno komentirati navode".


 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene