450799
450799
450799
450799
450799

Marijana Petir: 'Pokrenuli smo postupak za isključenje Kreše Beljaka iz HSS-a'

  • , 20.09.2016., 16:50
  • Autor:
  • komentara

Predsjedništvo HSS-a sastaje se u 17 sati, a izvanrednu konferenciju netom prije održala je europarlamentarka Marijana Petir.

 
 
 
 
Stanje u HSS-u (Video: Dnevnik Nove TV)
Stanje u HSS-u (Video: Dnevnik Nove TV)

Suspendirani članovi HSS-a, među kojima eurozastupnica Marijana Petir održali su konferenciju za medije na kojoj su pozvali predsjednika Hrvatske seljačke stranke, Krešu Beljaka da odstupi s čelnog mjesta stranke.

'Predsjednik stranke ovih dana, kao što ste vidjeli, provodi čistke, udaljava dužnosnike koji su izrazili nezadovoljstvo njegovim radom kao i zbog toga što su neki od nas najavili da ćemo se kandidirati na unutarstranačkim izborima jer smatramo da se stranku može voditi puno bolje.

Tijekom kampanje predsjednik HSS-a nas je vrijeđao i sramotio, rušio ugled HSS-a u hrvatskoj javnosti, zbog toga smo pokrenuli postupak za isključenje Kreše Beljaka, postupak isključenja iz stranke, kao i postupak za provedbu nadzora za vođenje HSS-a, s obzirom da se stranka vodi na nezakonit i protustatutivan način', kazala je Petir.

'S obzirom da se održava Predsjedništvo HSS-a na koje nismo pozvani, premda smo članovi Predsjedništva HSS-a, i ne znamo koji je to razlog, no zasigurno je to još jedno od kršenja statuta HSS-a koje dolazi od strane gospodina Kreše Beljaka. Ovih dana na adrese delegata Glavne skupštine HSS-a, naših županijskih organizacija, stižu odluke predsjednika, gospodina Beljaka o udaljavanju tih članova iz HSS-a što znači da im na taj način gospodin Beljak želi spriječiti prisustvovanje na Glavnoj skupštini jer on zna da oni njemu svoj glas ne bi dali. On je zatajio bitan dio svoje prošlosti, koju da smo znali ne bi mogao biti ne samo kandidat za predsjednika HSS-a već ne bi mogao biti niti član Hrvatske seljačke stranke. Ovim putem obavještavam sve članove Hrvatske seljačke stranke da smo mi ovdje okupljeni pokrenuli postupak pred nadležnim stranačkim tijelima za isključenje Kreše Beljaka iz Hrvatske seljačke stranke. Isto tako, pokrenuli smo postupak pred nadležnim hrvatskim tijelima za nadzor vođenja HSS-a s obzirom da se stranka pod palicom Kreše Beljaka vodi na protuzakonit i protustatutaran način', poručila je Petir.

Petir je potom pozvala potpredsjednike HSS-a da 'puste svoju savjest na vidjeo i da okrenu leđa Kreši Beljaku te da da izaberu HSS, a ne njegovu diktaturu zbog koje se HSS raspada.'

Potom je dodala da je odluka o suspenziji članova HSS-a protustatutarna i protuzakonita.

'Sve je ovo velika farsa, performans, igrokaz Kreše Beljaka koji želi odagnati sve delegate koji ga ne podržavaju, kako bi sebi osigurao fotelju na mjestu predsjednika HSS-a, stranke koju niti ne voli, već je sustavno uništava', kazala je Petir.

Na konferenciji za medije Petir je kazala kako je predsjednik stranke, Krešo Beljak, ostalim članovima zatajio da osim ponude iz SDP-a postoji ponuda iz HDZ-a te je samostalno doni odluku o toj suradnji.

'Preveo je HSS iz pobjedničkog i gubitnički tabor. Nisu ostvarili ono zbog čega su prodali HSS, a prodali su ga za judine škude. Nešto što je staro više od 100 godina i što je nacionalna baština, ne može se prodati, stoga ga pozivam da odstupi. Beljak nije dostojan imena Hrvatske seljačke stranke', poručila je Petir.

Krešo Beljak objavio je da je na sjednici Predsjedništva HSS-a odlučeno da će HSS dati podršku Vladi Andreja Plenkovića. Kažu, to ne znači da će ući u izvršnu vlast, ostat će u oporbi, ali će novoj vladi dati sto dana mira

Podsjećamo, Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, nakon izbora je privremeno suspendirao stotinjak članova stranke. U međuvremenu je suspenzija ukinuta za 70-ak članova no ne i za najzvučnija imena poput Marijane Petir i Darka Korena. Beljak od suspendiranih članova traži da se ispričaju za, kako kaže, otvorenu opstrukciju izbora, a Petir pak poziva Beljaka da posnese ostavku.

Osim toga, Petir je podržala poziv predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da se HSS "vrati u obitelj kojoj pripada". Javno se založila za to da zastupnici HSS-a napuste Narodnu koaliciju i prijeđu HDZ-u, istaknuvši da s HDZ-ovcima već surađuju u okviru Europske pučke stranke, a Narodna koalicija, kaže Petir, više ne postoji, nakon što je izgubila na izborima.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se