Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV Ana Lovrin

Sutra preko posebne aplikacije svakih 15 minuta možete pratiti rezultate izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Kako se moglo dogoditi da izborne kutije u Dubrovniku završe prazne? Baca se uvijek velika sumnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Što se tiče dubrovačkog slučaja sve je već riješeno jutros oko 11 sati. Došlo je upozorenje. Izborno povjerenstvo u Dubrovniku je već reagiralo u tom trenutku, povuklo je kutije i dostavilo nove kutije. Postoje pravila o radu biračkog odbora da se kutije ne pečate ujutro, dakle mora se vidjeti na početku izbora, svi zajedno moraju vidjeti da je kutija prazna.

Jeste li napravili da tako kažem, probu, po ostatku Hrvatske da se ne događaju slične stvari?

Svi birački odbori imaju jasne upute kako se radi, upravo zato i jesu birački odbori mješoviti, sastavljeni od predstavnika stranaka da se međusobno kontroliraju. I ako je netko učinio pogrešku, možda nenamjernu, da netko drugi upozori.

Zadnjih dana se često govori o mogućnosti manipulacije da se kod zbrajanja glasačkih listića dođe do nevažećih listića, da se praktički zaokruživanjem jednog kandidata ponište listiće.

Potpuno nepotrebne i neumjesne insinuacije o mogućoj manipulaciji upravo na ovim izborima jer sve je to jednako kao i na svim drugim izborima. Upravo zato su izborna pravila u odnosu na biračke odbore, upravo to da kada počinje prebrojavanje, kad se isprazni kutija da nitko kod sebe ne može imati kemijsku olovku. Dakle, rabe se isključivo grafitne olovke, upravo iz razloga da se ne bi moglo dozaokruživati nešto na listićima da bi proizveli nevažeće listiće.

Hoćete reći da je dodatne kontrole su i vladajući i oporbeni promatrači?

Apsolutno i to što su u biračkim odborima i vladajući i oporba, ali jednako tako i 13.000 promatrača koji su se registrirali za nadzor i promatranje ovih izbora.

Kako tumačite tako velik broj promatrača?

Vjerojatno je interes velik. Svi nastoje da budu u potpunosti pravilno provedeni izbori i da se svatko brine da ne bude nikakvih mogućih malverzacija.

Društvene mreže ni ove godine niste mogli dovesti u red.

Mi ih ne možemo dovesti u red zato što nam zakonodavac nije dao alate da ih dovedemo u red. Naime, uopće izborna promidžba mislim da je podnormirana zakonski i ova zabrana izborne promidžbe, dakle šutnja, ona je određena, ali zapravo nije detaljno utvrđena. I nije dan nikakav alat izbornom povjerenstvu, jer mi možemo slati priopćenja, apelirati na izborne sudionike.

Ali onda je li izborna šutnja besmislena?

Nekako razmišljajući o tome možda je ipak dobro dati građanima malo mira, da mogu procijeniti i ocijeniti što je dobro za koga da glasuju, ali s druge strane trebalo bi i neke sankcije, da se izborni sudionici pridržavaju pravila izborne šutnje.

S obzirom na preferencijalno glasovanje, rezultati će se obraditi kasnije oko 22 sata. Koji će to biti uzorak? Hoće li to biti uzorak u kojem ćemo moći vidjeti prave odnose snaga?

To je teško reći, ne samo radi preferencijalnog glasovanja, što je novina na parlamentarnim izborima. Još je nešto, a to je novi i drugačiji popis birača, izvod iz popisa birača. Naime, sada su i manjine i pripadnici iz hrvatskog naroda u istom izvodu i u tom smislu će biti nešto dugotrajnije ispunjavanje zapisnika o broju birača koji je izašao i očekujemo prve rezultate oko 22 sata, poslije toga kao što znate, permanentno svakih 15 minuta objava promjene rezultata.

Sigurno ste radili simulacije na kojem uzorku ili oko koliko sati ćemo moći reći da su se stabilizirali odnosi snaga?

Ja to ovaj čas ne mogu predvidjeti. Procijenili smo da bi oko 22 sata mogli krenuti s prvim rezultatima. Ali ono što je važno je da će biti na webu objavljeni svakih 15 minuta novi rezultati i bit će aplikacija za pametne telefone. Dakle, građani će moći na svojim telefonima pratiti stanje.

Zašto je po vama u DIP-u važno izaći sutra na izbore?

Izuzetno je važno, ja bih preporučila ili zamolila građane da iskoriste svoje pravo da sudjeluju u formiranju i hrvatskog parlamenta i Vlade i reći ću jednu parafrazu – ne treba tražiti savršenstvo jer toga nema, ali vrijedi se potruditi da se između ponuđenih kandidata zapravo procjenjuje one koji mogu i hoće raditi najbolje za našu Hrvatsku i za hrvatske građane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene