Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUP

Gorući problem našeg gospodarstva: Uskoro će u Hrvatskoj raditi 400.000 stranaca

Strani radnici
Strani radnici Foto: Vlado Kos/Cropix
Projekcije Europske komisije pokazuju da bi do 2030. Hrvatska mogla izgubiti 6,8 posto aktivne radne populacije, dok HUP-ove procjene govore da bi u idućih sedam godina na domaćem tržištu moglo raditi i do 400 tisuća stranih radnika.

Nedostatak radnika u Hrvatskoj gorući je problem gospodarstva i prepreka većem rastu BDP-a, pa nema dvojbe da je potreban uvoz stranih radnika, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji Ekonomska kava: Zakon o strancima, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber rekla je da je nedostatak radnika gorući problem koji opterećuje hrvatsko gospodarstvo i poslodavce.

"Stav poslodavaca je da dovoljan broj zaposlenih možemo osigurati samo sustavnim pristupom koji uključuje promjenu poreznog tretmana rada, moderan Zakon o radu, aktivaciju radno sposobnih stanovnika na tržištu, usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada, ali isto tako i uvozom radne snage", rekla je Weber.

  Pročitajte i ovo PR Oglas Novi lider na čelu tvrtke Baumit Hrvatska

Podsjetila je na projekcije Europske komisije koje pokazuju da bi do 2030. Hrvatska mogla izgubiti 6,8 posto aktivne radne populacije, dok HUP-ove procjene govore da bi kroz idućih sedam godina na domaćem tržištu radilo i do 400 tisuća stranih radnika uz pretpostavku rasta BDP-a od oko 2,8 posto godišnje.

Weber navodi da su produljenje trajanja dozvola za boravak i rad, proširenje mogućnosti sezonskog rada i pojednostavljenje promjene zanimanja koraci u pravom smjeru, te ističe su da mjere sprječavanja zlouporabe sustava i onemogućavanje rada na crno iznimno važne.

No, napominje da i dalje ima prostora za poboljšanje procesa, kroz dodatnu digitalizaciju postupka izdavanja dozvola za rad i boravak.

Pročitajte i ovo Ustavni sud o Zoranu Milanoviću Parlamentarni izbori 2024. Ustavni sud upozorio Milanovića i SDP: ''Možemo poništiti izbore''

"Zakon donosi i izmjene koje će dodatno otežati zapošljavanje stranih radnika, među kojima je ograničavanje broja zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad koje može podnijeti jedan poslodavac u kalendarskoj godini, isto tako i uvođenje instituta zadužnice koju bi poslodavac morao predati Ministarstvu unutarnjih poslova, a koji bi se aktivirao ako strani radnik ne započne s radom u predviđenom roku ili ako je stranom radniku otkazan ugovor o radu", istaknula je.

Objasnila je da bi takva zadužnica produljila trajanje izdavanja dozvola, a učinila bi to i skupljim. Upozorila je na bojazni s obzirom na mogućnost da strani radnik već nakon godinu dana promijeni poslodavca, a da je dobavljanje radne snage skup i zahtjevan proces. Kaže da bi se u tom smislu trebalo naći način kako bi se omogućilo poslodavcu koji je uveo stranog radnika da ga zadrži i da na određeni period.

Naglasila je da se HUP zalaže za mjere i rješenja koje za cilj imaju što veći angažman domaće radne snage.

Pročitajte i ovo Zapaljena kuća u Sisku policija traži počinitelja Ostali su bez svega i trebaju vašu pomoć! Zapalili su im kuću dok je u njoj bilo jedanaestero djece: "Ne znamo gdje ćemo spavati"

"Pametnim politikama na tržištu rada i u obrazovnom i mirovinskom sustavu Hrvatska može prepoloviti godišnju potrebu za uvozom strane radne snage na 20 do 25 tisuća godišnje u idućih sedam godina", rekla je Weber.

Mogućnosti za radnom snagom, Weber vidi u iseljenicima i navodi da je "Hrvatska dosegnula preko 75 posto kupovne moći u odnosu na prosjek EU-a", te da se "potreba i razlog za iseljenjem zbog materijalnih mogućnosti smanjuje".

Božinović: Nema dvojbe da trebamo strane radnike

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavio je novi Zakon o strancima te predstavio najnovije brojke o dozvolama za rad i boravak stranih radnika u Hrvatskoj.

Rekao je da je u zadnja dva mjeseca izdano 43.299 dozvola za rad i boravak stranaca, to jest 46 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Hrvatska ima najveći gospodarski rast u Europskoj uniji u ovom trenutku, a da bismo ga nastavili trebamo strane radnike i o tome nema više nikakve dvojbe", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Usporedio je odlazak prijašnjih hrvatskih generacija u Njemačku s trenutnom situacijom, u kojoj, kako je rekao, "sada iz zemalja iz okruženja i velik broj radnika iz ostatka svijeta dolazi želi doći u Hrvatsku".

Božinović kaže da je ministarstvo izašlo s prilagođenim i sveobuhvatnim Zakonom o strancima, zbog nove situacije u Hrvatskoj gdje je stranih radnika sve više.

Na pitanje kada će novi Zakon o strancima stupiti na snagu, rekao je da je završeno javno savjetovanje i da će stupiti na snagu kada se oformi nova Vlada.

Na panel raspravi sudjelovao je član izvršnog odbora HUP - Udruga poslodavaca graditeljstva i osnivač i vlasnik Kamengrada Dragutin Kamenski koji je istaknuo problem jezične barijere između domaćih i stranih radnika te da je njegova tvrtka u jednom trenutku imala šest prevoditelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene