Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već tri dana gori otpad

Biogradu prijeti ekološka bomba!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekološka katastrofa prijeti biogradskom području! Odlagalište otpada udaljeno tek kilometar od Parka prirode Vransko jezero gori već treći dan. Gusti dim nošen vjetrom širi se i na okolna naselja. Turistima je dosta svega!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer: Situacija je 'smrtno ozbiljna' Visok stupanj opasnosti, poslane nove snage Slika nije dostupna Radijacija stagnira Raste nada da je voda došla do bazena u reaktoru 3, stigla i struja

Gusti dim iritantnog mirisa okovao je Biograd i okolna turistička naselja. 'Dim je grozan, noću pogotovo, jer ga vjetar donese u naš kamp i imamo osjećaj kao da smo usred katastrofe. Djeca ne mogu spavati, jer se boje', kazala nam je nizozemska turistica Monica. Odlagalište otpada gori već treći dan. Hrpe tinjajućeg smeća gotovo je nemoguće ugasiti. 'Pokušat ćemo to riješiti na najbolji mogući način. Evo mogu samo poručiti stanovništvu da dajemo sve od sebe, tri noći i tri dana smo tu na terenu. Ljudi su već na izmaku snaga', istaknuo je Darko Banić, zapovjednik JVP Biograd. Mještani biograda ogorčeni su. Već ionako loša turistička sezona mogla bi doživjeti potpuni krah.

'Blago rečeno podivljao sam, jer znam da je taj problem star, to nije problem od pet minuta, to je smetlište gorjelo već davno, a zamislite sebe da izađete iz vlastitog dvorišta i vidite dva gosta sa maskom na licu', rekao nam je Zoran Maksan, samo jedan od brojnih nezadovoljnih Biograđana. Jedan od razloga ponavljanja ovog problema naglašavaju vatrogasci neuredno je vođenje odlagališta. Da su hrpe smeća odvojene u sekcije, požar bi se teže širio i lakše gasio.

'Smeće se navozi svakim danom, smeća je sve više, ono se redovito i po potrebi gura, ali kažem zbog nemogućnosti, jednostavno ne imanja financijskih sredstava situacija je takva kakva je', ispričao nam je Krunoslav Pešić, koncesionar odlagališta otpada. A neće biti dobrih vijesti ni nakon što analize kakvoće zraka budu gotove. 'Da će biti akutnih reakcija na strane mirise, na pojedine tvari koje nastaju sagorijevanjem sa deponija. To će prije svega osjetiti sami vatrogasci i lokalno stanovništvo', doznali smo od toksikologa. Ne ugasi li se požar ubrzo bezbrižno uživanje u ljetnim radostima mnogima bi moglo prisjesti. Turisti se nisu ni nadali da će im umjesto maski za ronjenje biti potrebne one plinske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene