Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na (ne)zadovoljstvo mnogih

Google Street View: Uskoro šetnja i Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svima koji žele svakodnevno doživjeti čari svjetskih metropola internetska tražilica Google nudi rješenje.

Njihove kamere snimile su ulice gradova i pružaju pogled na sve strane, baš kao da stojite na njima. Google sada želi snimati i Hrvatsku, ali Hrvati strahuju da bi osim privatnosti, ugrožena mogla biti i sigurnost. San svakog romantičara stajati je ispod Eiffelovog tornja u Parizu. Dio doživljaja pruža virtualna šetnja na Googleovom programu Street View. Street View omogućava da doživite lokaciju iz velike blizine kao što možete vidjeti na ekranu u mogućnosti ste priči lokaciji pogledati je sa svih strana prošetati se oko lokacije te dobiti uvid gdje se što nalazi, od hotela do restorana. '

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rješavanje slučaja starog pet godina Googleov automobil snimao fotografije za Street View, snimio krađu Slika nije dostupna Street view S Googleom oko svijeta

>> 'Problema s e-Maticom ne bi bilo da je netko odradio svoj posao'

'Googleov interes je u tome da dobivaju novi prostor za oglašavanje, koji do sada nije bio poznat. Zapravo se ne radi o slici u živo, već o fotografijama snimljenim prije određenog vremena', rekao je Krešimir Kokanović, IT stručnjak.

Dokazuje to i kazaljka na Big Benu koja se ne miče. Lica su zamućena poput šetača njujorškim Times Squareom, kao i registarske oznake vozila. 'Nedovoljno za zaštitu privatnosti, poručuju mnoge zapadnoeuropske zemlje, odakle Googleove kamere uskoro sele u Hrvatsku.

'To sve izgleda bezazleno međutim može doći do drastičnih kršenja ljudskih prava, do stvaranja baze podataka prema tome kod odobrenja za takav posao o tome i te kako treba voditi računa', smatra Ingrid Antičević Marinović. Računa treba voditi i o sigurnosti. Stručnjaci smatraju i da tri naoružana vojnika snimljena ispod Eiffelovog tornja teroristima olakšavaju posao. 'To znači da ja mogu udaljenim pristupom doći do te pozicije. Ne moram slati ljude. Ne moram osobno odlaziti tamo', objasnio je Mate Laušić, stručnjak za sigurnost.

Po Hrvatskoj se već može šetati Google Earthom, odnosno satelitskim snimkama. Prije nego što se dopusti kamerama da prošetaju i ulicama, treba precizirati što se smije snimati, a što ne!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene