Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš u obrani pobijao iskaz Gordane Getoš Magdić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U gotovo šestosatnom iznošenju svoje obrane Branimir Glavaš u najvećoj se mjeri usmjerio na pobijanje iskaza trećeoptužene Gordane Getoš Magdić, ističući da su tvrdnje prema kojima je mučenja i likvidacije osječkih Srba naređivao preko papirića 'preglupa policijska izmišljotina i konstrukcija'.

Ustvrdio je da je njen iskaz temeljen na diktatu i sugestijama policijskih službenika, a sve kako bi se njega optužilo za ratni zločin. 'Stoga opravdano sumnjam da se radi o montiranom zapisniku', kazao je Glavaš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudac izrekao kaznu odvjetniku Gordane Getoš Magdić Slika nije dostupna Skandal na suđenju: Sudac zabunom pročitao tajni iskaz Getoš Magdić

Smatra i da je kaznena prijava u kojoj ga se tereti za zločine sastavljena prije nego što je Gordana Getoš Magdić dovršila davanje svog, kako tvrdi, 'iznuđenog iskaza'. Tek kada je u policiju doveden njen malodobni sin ona se slomila i potpisala montirani zapisnik, kazao je Glavaš. 

>> Suđenje Glavašu i ostalima ispočetka: 'Nismo krivi'

>> Glavaševa obrana predlaže suđenje u Osijeku

>> Suđenje Glavašu i ostalima ponovno odgođeno

Rekao je i da trećeoptužena nikada nije bila njegova tajnica u Sekretarijatu za narodnu obranu te da nije sudjelovala u izdavanju oružja članovima HDZ-a.

Suprotno njenom policijskom iskazu Glavaš je ustvrdio i da nije osnovao specijalnu diverzantsku grupu te da je tzv. Samostalna uskočka satnija osnovana po naređenju zapovjednika operativne zone Osijek Karla Gorinšeka.

Inače, Glavaš je kazao da u potpunosti ostaje pri ranijoj obrani danoj u prosincu prošle godine, ali da želi dopuniti neke detalje nakon što je tužiteljstvo izmijenilo i objedinilo optužnicu u slučajevima 'garaža i 'selotejp'. S iznošenjem obrane Glavaš će nastaviti i sutra.

U novoj optužnici izbačena je, među ostalim, ranija kvalifikacija da je Glavaš osobno sudjelovao u mučenjima i zlostavljanjima srpskih civila. Također, osim kao nalogodavac zločina, sada se spominje kao odgovorna osoba koja ih nije spriječila.

Na početku današnje rasprave sudac Željko Horvatović izvijestio je da je od niza dokaznih prijedloga, među ostalim, prihvaćeno svjedočenje potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.
Iznoseći svoju 'prvu' obranu Glavaš je 3. prosinca prošle godine rekao da je 'bog i batina' u ratnom Osijeku bio regionalni krizni stožer na čelu s Vladimirom Šeksom, bez čijeg se znanja i suglasnosti 'ništa nije moglo dogoditi'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene