Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaševa obrana predlaže suđenje u Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici Branimira Glavaša tražit će od Vrhovnog suda da se slučajevi 'garaža' i 'selotejp' premjeste na osječki Županijski sud, s obzirom na to da će se u ponovljenu postupku sa slobode braniti svi optuženici koji ionako žive u Osijeku.

'Ako se suđenje nastavi u Zagrebu, optuženici bi se morali preseliti ili svaki dan putovati, za što nemaju novca. Postupak bi stoga bio jeftiniji u Osijeku jer ionako počinje iznova', rekao je danas jedan od Glavaševih odvjetnika Dražen Matijević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Dodao je da je taj prijedlog planirao iznijeti na današnjoj glavnoj raspravi, odgođenoj jer nije došao drugooptuženi Ivica Krnjak.

Matijević smatra da bi se suđenje u Osijeku moglo održati i pred istim vijećem kojim predsjeda sudac Željko Horvatović. 'To je isplativije nego da optuženici dolaze u Zagreb', ustvrdio je Matijević, dodavši da zakon predviđa tu mogućnost, iako se rijetko primjenjuje. 

>> Suđenje Glavašu i ostalima ponovno odgođeno

Suđenje za ratni zločin nad osječkim Srbima danas je službeno trebalo početi iznova jer je od prošle rasprave prošlo više od tri mjeseca. No drugooptuženi Krnjak je umjesto na sud otišao na rehabilitaciju u Opatiju.

Krnjakov odvjetnik Domagoj Rešetar njegov je postupak nazvao uobičajenim, istaknuvši kako je sud morao voditi računa da će Krnjak nakon operacije srca trebati rehabilitaciju. Stoga je najavio i žalbu na kaznu od 3500 kuna koje Krnjak mora platiti zbog odgode ročišta.

Nova rasprava zakazana je za 4. studenoga, kad bi se Glavaš i suoptuženici trebali ponovno očitovati o optužnici koja ih tereti za ubojstva srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu 1991.

Glavaševa obrana tvrdi da će se na početku novog postupka pročitati promijenjena optužnica u kojoj je odvjetništvo neke prijašnje kvalifikacije ublažilo ili od njih čak odustalo.

Pošto je prilikom utemeljenja novog saziva Hrvatskog sabora iz pritvora pušten prvooptuženi Glavaš, Ustavni je sud sredinom rujna ukinuo pritvor za četvero optuženika - Gordanu Getoš-Magdić, Zdravka Dragića, Tihomira Valentića i Mirka Sivića. Nakon nekoliko dana iz pritvora su odlukom Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda pušteni Krnjak i Dino Kontić.

Zbog teškoga zdravstvenog stanja postupak je još prije izdvojen za Mirka Sivića kojemu će se suditi u posebnu postupku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene