454696
454696
454696
454696
454696

Novim zakonom planiraju se uvesti nepušačke zone u gradovima

  • , 25.10.2016., 07:40
  • Autor:
  • komentara

Zone bez cigarete predložene su izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda koji je na snagu trebao stupiti još u svibnju. No tek sada čeka saborsku raspravu.

 
 
 
 
Nepušačke zone (Video: Dnevnik Nove TV)
Nepušačke zone (Video: Dnevnik Nove TV)

I dok Brođani od svake Vlade traže čistiji zrak, ova nova Brođanima, ali i ostatku Hrvatske, planira pročistiti zrak i uvođenjem nepušačkih zona. Piše to u izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda, koje su izazvale ogorčenje ugostitelja. Strahuju da će se pušenje zabranjivati i na terasama kafića, gdje ostvaruju najveću zaradu.

Upitali smo stoga građane što misle o tome. Mišljenja su bila suprotna: neki su isticali kako je to odličan potez te da se i u svijetu ne puši na javnim mjestima, a drugi su kazali da je to "loš, blesav i nepametan prijedlog". Dubrovčanin Mario bio je ogorčen: "A svuđe zabranjeno, šta ću onda doma se sakrit i pušit?". Reakcije građana možete pogledati u priloženom videu.

Nepušačke zone gradovi bi uskoro mogli proglasiti u cijelom gradu ili na nekim javnim površinama. Zbog nejasno napisanog zakona ugostitelji strahuju - nepušačke zone mogle bi zabraniti i pušenje na terasama kafića.

"Smatramo da bi to trebalo jasno definirati. Oni objekti koji su po zakonu definirani, neka ostanu, a već ako se moraju određivati neke zone, neka se to odnosi na javne prostore koji nisu prilagođeni prostorima za pušenje", kazao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja.

Zone bez cigarete predložene su izmjenama Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda koji je na snagu trebao stupiti još u svibnju. No tek sada čeka saborsku raspravu. "Pretpostavljam da će tim zakonom doći do smanjenja broja gostiju, a time i do pada prometa", ustvrdila je riječka ugostiteljica Larisa Štefanić.

No već i sada gradonačelnici turističkih perjanica priznaju - o nepušačkim zonama će razmisliti. "Mislim da na javnim površinama trebamo učiniti neprihvatljivo pušenje za bilo koga; trebamo polako imati zone slobodne od pušača", istaknuo je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik (HNS).

"To ne može odlučiti samo jedan čovjek, to trebaju odlučiti predstavnička tijela, konkretno u Puli Gradsko vijeće, donijeti adekvatne odluke, ali nakon provedene javne rasprave svih zainteresiranih strana", kazao je pak pulski gradonačelnik i šef IDS-a Boris Miletić.

Istaknimo da danas dan bez cigarete ne može zamisliti svaki treći Hrvat.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se