256930
256930
256930
256930
256930

Financial Times: Hrvatska 1. srpnja 2013. gotovo sigurno ulazi u EU

  • , 18.10.2012., 13:54
  • Autor:
  • komentara

Londonski poslovni dnevnik smatra da ni nedavna izjava šefa Bundestaga ni slovenske prijetnje blokadom zbog Ljubljanske banke ne mogu ugroziti zakazani datum ulaska RH u EU.

 
 
 
 

Hrvatska će se "gotovo sigurno" priključiti Europskoj uniji 1. srpnja sljedeće godine, ali će vjerojatno biti zadnja zemlja jugoistočne Europe koja će to učiniti u sljedećim godinama, ocijenio je list Financial Times.

>> Karamarko na summitu Europske pučke stranke: 'Svjesni smo važnosti ujedinjene Europe'

Podsjećajući na izjavu predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta da Hrvatska još nije spremna za članstvo te na slovenske prijetnje blokadom zbog Ljubljanske banke, FT se pita "je li dugoočekivani ulazak Hrvatske u EU doista ugrožen" te zaključuje da nije.

Iako Lammertova izjava "nije poruka koju je Zagreb htio čuti dok se priprema za članstvo, posebno ne od osobe kao što je predsjednik njemačkog parlamenta" ona sugerira da ulazak zapravo nije upitan. "Ključna poruka je da će se Hrvatska priključiti u srpnju (sljedeće godine) te da mora nastaviti s reformama s kojima je već dobro napredovala", piše FT te dodaje da Slovenija može pokušati izvući korist iz situacije, ali da bi bilo vrlo neočekivano da uzrokuje "oluju u EU" blokirajući proces i da je podrži 26 članica.

Postoje općenito dvije interpretacije izvješća o monitoringu EK-a od 10. listopada, nastavlja list. Najčešća je ona da je to Komisijino stajalište pozitivno, da je Hrvatska na dobrom putu za EU i da je učinila puno u ispunjavanju preduvjeta za članstvo.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung istoga dana kada je izvješće objavljeno zauzeo je drugo stajalište te naglasio da Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a posljedica neispunjavanja uvjeta su moguće mjere koje idu od uvođenja monitoringa Hrvatske i nakon ulaska u EU pa sve do odgode datuma ulaska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se