Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se trend pada sloboda u svijetu

Istraživanje pokazalo: Hrvatska je slobodna zemlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od trećine svjetskog stanovništva, oko 2,6 milijardi ljudi, živi u državama i područjima zahvaćenim represijom, korupcijom i teškim kršenjima ljudskih prava.

Najgore stanje je u Siriji, Tibetu i Somaliji, objavila je udruga za promicanje političkih prava i građanskih sloboda Freedom House u svom godišnjem izvješću, koje Hrvatsku smješta u skupinu slobodnih zemalja.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Slika nije dostupna IZVJEŠTAJ ZA 2021. Objavljen dokument od kojega bi Andreja Plenkovića mogla zaboljeti glava

Protekla godina, obilježena masovnom migracijom, suzbijanjem slobodnog mišljenja, ksenofobijom i terorističkim napadima, bila je deseta godina za redom u kojoj je zamijećen trend pada sloboda na globalnoj razini, ističe se u izviješću 'Sloboda u svijetu 2015'.

Diljem svijeta, 86 država i teritorija su označene kao slobodne na temelju političkih prava i građanskih sloboda, 50 spada u skupinu neslobodnih, a 59 djelomično slobodnih država i teritorija.

Hrvatska je još od 2001. uvijek u kategoriji slobodnih zemalja. U kategoriji političkih prava dobila je ocjenu 1 (1 najbolja, 7 najgora), a u kategoriji građanskih sloboda ocjenu 2, što čini prosjek od 1,5 i status slobodne zemlje. Ocjene za Hrvatsku identične su u zadnjih pet godina.

Organizacija ocjenama od 1 do 7 ocjenjuje stanje političkih prava i građanskih sloboda u zemljama svijeta gdje je najviša ocjena 1 koja znači demokraciju najbližu idealu, ocjena 2 njezinu nešto manju razvijenost, a najniža ocjena 7 označava praktički odsustvo političkih prava i sloboda.

Kad su u pitanju zemlje u susjedstvu, Slovenija ima ocjenu 1, najvišu, a Srbija i Mađarska 2, koja ih i dalje svrstava u red slobodnih zemalja. Crna Gora ima ocjenu 3, a Bosna i Hercegovina 3,5 što ih čini djelomično slobodnim zemljama. Uz Makedoniju, Albaniju, Ukrajinu, Tursku, Kosovo i Moldaviju to su jedine djelomično slobodne zemlje u Europi. Bjelorusija i Rusija su u kategoriji neslobodnih.

Većina neslobodnih zemalja su bliskoistočne ili sjevernoafričke države, gdje 85 posto stanovništva živi pod rerpresijom, zemlje subsaharske Afrike, njih 20, kao i zemlje u Euroazije u kojoj niti jedna nije svrstana u skupinu slobodnih zemalja.

Izvješće izdvaja Sjedinjene Države u kojima se situacija, iako su slobodne, pogoršava, navodeći 'zabrinjavajuće povećanje uloge privatnog novca u predizbornim kampanjama', zakonodavne blokade, nedovoljnu otvorenost vlade, rasnu diskriminaciju i disfunkcionalni kaznenopravni sustav.

Slobode su se 2015. smanjile u 72 države, najviše u zadnjih deset godina kada je počeo taj trend.

Situacija se poboljšala u 43 države, primjerice u Burkini Faso, Mianmaru, Nigeriji i Šri Lanki, koje su sve održale izbore.

Usporavanje kineskog gospodarstva i niže cijene sirovina ostavile su traga, rekao je Arch Puddington, potpredsjednik za istraživanja Freedom Housea i jedan od autora izvješća.

'U mnogim zemljama s autoritarnim vladama, pad prihoda zbog pada cijena sirovina potaknuo je diktatore da pojačaju politički represiju i obruše se na navodne strane neprijatelje', istaknuo je. 'Demokratske zemlje izložene su pritisku terorističkih napada i nezapamćenog broja izbjeglica, posljedica regionalnih sukoba kao što je sirijski građanski rat'.

Izvješće upozorava također na manjak napretka kad je riječ o pravima žena.

Izdvajajući kao pozitivne pomake sudjelovanje žena u Saudijskoj Arabiji na izborima i ukidanje kaznenog djela preljuba u Južnoj Koreji, izvješće ističe da ti 'jako ograničeni koraci koji su pozdravljeni kao pobjede... pokazuju koliko su mala očekivanja kad je riječ o napretku prema rodnoj ravnopravnosti'.

Najgore ocjene u izvješću dobili su Sjeverna Koreja, Uzbekistan, Eritreja, Turkmenistan, Zapadna Sahara, Sudan, Srednjoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja i Saudijska Arabija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene