Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ga nazvao

Prvo obraćanje Slavice Lučiću: 'Žao mi je'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Frane Lučić završio je sa svjedočenjem. Vjeruje da je za sve kriva NATO bomba.

Frane Lučić nastavio potresno svjedočenje na suđenju Draženu Slavici u Zadru oko kornatske tragedije. Lučić je istaknuo kako mu se nakon nesreće niti Slavica niti Jurin nisu javljali. Rekao je kako ga je i pokojni kolega Crvelin tješio. Činilo mu se kako pomoć čeka pet ili šest dana.

Pročitajte i ovo Dražen Slavica Nije u kontaktu s obitelji žrtava Dražen Slavica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Pao mi je kamen sa srca, tražit ću da me se vrati na funkciju" Slika nije dostupna Svjedočio pilot kanadera 'Nismo gasili požar na Kornatu jer smo morali u Zadar po gorivo'

Siniša Salomon, bivši zapovjednik DVD-a Tisno rekao je vatrogascima da idu na Kornat te da je on tu zapovjed dobio od nekog iz JVP-a. Optuženi Dražen Slavica je tada ustao s klupe za optuženike, prethodno zatraživši obraćanje od suda te izrazio žaljenje zbog stradavanja njega i kolega.

Majka poginulog Karla Ševerdije iz protesta je napustila sudnicu i poručila Slavici: 'Kako imaš snage stoko? Ovo je provokacija!'

Lučić je rekao i kako smatra da su njegovi bivši kolege i on stradali od zaostale NATO-ove bombe.

Kronologiju drugog Lučićevog svjedočenja pratite u nastavku teksta.

Nakon vatre zrak je bio čist kao nakon bure

Kad su spasioci stigli na Kornat Lučić je razgovarao s jednim od njih i rekao je kako to nije bio Stipe Božić. Lučić vjeruje kako je spasilac možda bio Mladen Muzinić, pitao ga je je li što pio, a on mu je odgovorio da je popio vode nakon što ih je vatra prešla.

Lučić je ponovo opisao kako je osjetio nesnošljivu vrućinu dok mu je vatra bila iza leđa, a kad mu je došla do nogu, napravio je dva koraka unazad i okrenuo za 180 stupnjeva.

Zrak je bio zadimljen, rekao je sa klupe za svjedoke jedini preživjeli vatrogasac i dodao kako ga isti dim nije gušio. Kad je vatra prošla preko vatrogasaca, zrak nakon je postao čist kao da je prethodno zapuhala bura, opisao je Lučić i dodao kako mu je tada okolina izgledala svjetlije nego inače.

Ostao 95-postotni invalid

Lučić ističe kako je čuo da su na kornat trebale doći tri 'kruške' (spremnici s vodom). Kaže da je tekućinu u obliku infuzije dobio tek u zračnoj luci Zemunik. Hitna je po njega došla pet minuta nakon slijetanja.

Istaknuo je kako ga je iz tragedije izašao kao 95-postotni invalid te da su mu izgorjele ruke do ramena i noge do stražnjice. Isto tako je dodao da mu se nakon tragedije nisu javili niti optuženi Dražen Slavica niti Mladen Jurin da pitaju kako je.

Odvjetnik Maro Mihočević, odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca inzistirao je na pitanju oko brzine kretanja vatre, no Lučić je rekao sudu kako se ne može precizno o tome izjasniti.

'Bit će sve u redu'

Lučić je istaknuo kako je u zraku vidio samo jedan helikopter za spašavanje. Prije toga Tomislav Crvelin je zapomagao, a tada preživjeli vatrogasci dodavali su bocu vode u krug, dodao je. Crvelin mu je, priča, rekao: 'Frane ne boj se, bit će sve u redu'.

Kad je ugledao helikopter u zraku oko 17 sati na dan tragedije, Lučić je reagirao uzbuđeno, a dok je helikopter sa spasiocima stigao na teren, njemu se učinilo kao da je već prošlo pet ili šest dana od nesreće.

Slavica ustao i ispričao se

Siniša Salomon, bivši zapovjednik DVD-a Tisno rekao je vatrogascima da idu na Kornat te da je on tu zapovjed dobio od nekog iz JVP-a. Optuženi Dražen Slavica je tada ustao s klupe za optuženike te izrazio žaljenje zbog stradavanja njega i kolega.

Majka poginulog Karla Ševerdije iz protesta je napustila sudnicu i poručila Slavici: 'Kako imaš snage stoko? Ovo je provokacija!'

Pitanja i iz publike

Odvjetnik Čedo Prodanović pitao je Lučića na temelju čega tvrdi da je Slavica kriv, budući da se tako više puta izjasnio u medijima. Tužitelj se usprotivio tom pitanju, rekavši da je to iznošenje mišljenja.

Lučić je otprije tvrdio kako ga Slavica nije posjetio. Slavica je prigovorio na to i rekao da je njegovim roditeljima poručeno da bi ga posjetio, no da su se njegovi roditelji usprotivili.

Lučiću je netko iz publike u sudnici postavio pitanje optužuje li Dinu Klarića što su tako dugo čekali na pomoć. Na to je protestiranjem reagirao odvjetnik obrane Čedo Prodanović.

Lučić je na kraju rekao kako misli da su njegovi kolege i on stradali od zaostale NATO bombe, a time je i završio sa svojim svjedočenjem. Sljedeći na klupi za svjedoke jest general Josip Stojković.

Detalji s prvog svjedočenja

Podsjetimo, po prvi puta je Lučić na sudu prije 20 dana detaljno opisao svu stravu koju je proživio na Kornatu i opisao do zadnjeg detalja što se dogodilo. Vatra mu je zahvatila noge i spalila šake, rekao je, a kaciga mu se gotovo otopila na glavi. Vrat i zatiljak su mu se počeli stezati. Legao je na stijenu i previjao se od bola.

Pomoć je, kaže, čekao u agoniji punih pet do šest sati! 'Svaka sekunda mi je bila kao vječnost', rekao je potreseni vatrogasac, prisjećajući se užasa na klupi za svjedoke. HGSS ga je prevezao do Zadra, a on je tijekom leta helikopterom bio sam. Do kombija Hitne pomoći morao je pješice uz pomoć medicinskog osoblja. Spasiocima je zavapio: 'Samo da mi ne odrežu prste'.

Čitavo vrijeme Lučićevog svjedočenja, u krcatoj sudnici vladala je potresna atmosfera, a posebno je potresen bio otac marka Stančića, najmlađeg poginulog vatrogasca u kornatskoj tragediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene