Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez struje, bez grijanja...

Snijeg zatrpao Hrvatsku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U većem dijelu zemlje pada snijeg, što je uz otprije prisutan snijeg, uzrokovalo velike teškoće u cestovnom prometu. Nekoliko tisuća ljudi ostalo je bez grijanja u Zagrebu, a u nekoliko županija tisuće su ostale bez električne energije!

Pada li i u vašem mjestu snijeg? Ukoliko ste snimili snježni pokrivač u vašem kraju pošaljite nam fotografije na moj.report@novatv.hr.

Švaljek: snijeg ne uzrokuje nikakve probleme u zagrebačkom prometu

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u petak predvečer je obišla bazu Zimske službe na Žitnjaku te poručila kako, prema njezinim saznanjima, nema nikakvih problema u prometu niti u javnom gradskom prijevozu.

'Ceste su nam čiste, čisti se i Sljemenska cesta i osposobljava da bude otvorena tijekom vikenda, odnosno već sutra', izjavila je Švaljek novinarima. Ponovila je da snijeg nije pao u količinama koje su očekivali pa su službe u potpunosti bile spremne. Dodala je da se Operativni stožer Zimske službe sastao već u srijedu poslijepodne, pripremivši se i organiziravši kako bi spremno dočekali snijeg.

Voditelj Zagrebačkih cesta Alen Gospočić istaknuo je da su sve ekipe Zagrebačkih cesta, njih ukupno 227, izašle na teren između dva i pola tri u noći. 'Preventivno su posipali ceste, a ujutro je krenuo pravi snijeg i ceste su dobro bile natopljene solju, tako da se odmah nije ni primao', rekao je Gospočić.

Istaknuo je da su cijeli dan na terenu, sve ekipe rade, zastoja nema i sve funkcionira besprijekorno. Očekuje da će snijeg prestati padati te najavljuje da tijekom sutrašnjeg dana, što se snijega tiče, moraju grad dovesti u stanje potpune čistoće, kakvo žele da bude i u nedjeljno jutro kada se najavljuje minus 10 stupnjeva.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić također je kazao kako snijeg treba očistiti prije niskih temperatura. 'Da ne bi dočekali niske temperature treba se jednostavno očistiti snijeg iz centra grada i iz rubnih dijelova te dočekati spremni sljedeći radni tjedan', poručio je.

Gospočić je rekao kako je dosad potrošeno oko 1.500 tona soli i 1.500 tona sipine. 'Kroz noć smo potrošili 800 tona i još toliko tijekom cijeloga dana, tu smo negdje 1.500 do 1.600 tona, sada još zbrajamo te učinke", rekao je Gospočić. To je, dodao je, otprilike jedna desetina kapaciteta koje imaju. "Znači, deset ovakvih snježnih valova možemo izdržati', poručio je Gospočić.

Marina Lovrečki zadužena za Malu zimsku službu rekla je da ta služba ima veliki broj specifičnih zadataka, a to se prvenstveno odnosi na čišćenje stajališta javnog gradskog prijevoza, okretišta tramvajskih, javnih stuba i drugih javnih površina namijenjenih pješacima. Istaknula je da je angažirano od 500 do 700 radnika koji ručno čiste snijeg te 100-tinjak ekipa razne mehanizacije s radnicima. Te ekipe po noći detaljno čiste snijeg u gradu.

I dalje zatvorene pruga od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu

I dalje su za sav željeznički promet zatvorene pruga od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu, zbog iznimno velikih nanosa snijega koji je napadao u Lici i Gorskom kotaru, javio je HŽ.

Pruga između Zagreba i Ogulina je otvorena za promet, ali promet teče otežano.

U popodnevnim satima došlo je do otkazivanja šest vlakova u zagrebačkom prigradskom prometu, a otkazan je i jedan od vlakova na relaciji Zagreb-Koprivnica.

U sjeverozapadnom i istočnom dijelu Hrvatske vlakovi uglavnom voze prema voznom redu, navodi HŽ u izvješću od 16 sati i dodaje kako su sve dežurne ekipe kontinuirano na terenu te ulažu maksimalne napore kako bi se osiguralo funkcioniranje željezničkog prometa u državi.

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za samo za osobna vozila, a od 16.50 sati na državnoj cesti DC1 Gračac-Knin dopušteno je prometovanje za vozila uz zimsku opremu dok je zabrana za kamione s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama.

Prema izvješću Hrvatskoga autokluba (HAK) od 17 sati, zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene.

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Vozačima se savjetuje da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.

HAK: dionica Delnice - Kikovica otvorena samo za osobna vozila

Od 15,30 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice otvorena je za samo za osobna vozila, a zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru, i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju te su pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti zatvorene, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama. Vozačima se savjetuje da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Prohodnost cesta možete provjeriti OVDJE.

Popis trajektnih linija koje su u prekidu provjerite OVDJE.

Snijeg zatvorio dionice pruge Ogulin-Rijeka i Ogulin-Knin

Zbog golemih nanosa snijega u Lici i Gorskom kotaru, od 14 sati ne voze vlakovi od Ogulina prema Rijeci i od Ogulina prema Kninu.

Hrvatske željeznice (HŽ) pozivaju putnike da do daljnjega ne kreću na put vlakom u smjeru Like i Gorskog kotara.

Vlakovi koji su trenutačno na tim prugama bit će propušteni i putnici će nastaviti putovanje do svojih odredišta. Iznimka je vlak broj 700 (Zagreb–Rijeka) koji je vozio samo do Ogulina, a putnici koji to žele vlakom će se moći vratiti u Zagreb budući da prema Rijeci ne mogu nastaviti put nijednim prijevoznim sredstvom.

HEP: Zbog snježnog nevremena više od 7500 kupaca bez struje

Zbog kvarova koje su snježno nevrijeme i olujni vjetar uzrokovali na električnoj mreži, u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji bez struje je ostalo 7576 kupaca, a kvarove popravljaju radnici HEP-a, priopćeno je iz Hrvatske elektroprivrede.

Na području Karlovačke županije bez električne energije ostali su Grad Slunj, općine Cetingrad, Krnjak, Vojnić te na sjeverozapadu županije naselja Žakanj i Ribnik. Trenutačno je oko 6000 kupaca bez električne energije.

Tisuće Zagrepčana danas ostalo bez grijanja!

Na području Ličko-senjske županije bez električne energije su područja grada Senja i općina Karlobag, Rakovica i Gračac. Trenutyčno je oko 1500 kupaca bez električne energije.

Zbog kvara u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici danas u ranim jutarnjim satima došlo je do prekida isporuke toplinske energije za sve potrošače u Novom Zagrebu te u naseljima Kruge, Savica, Sigečica, Borovje, Folnegovićevo, Trnje, Njivice, Martinovka, Vrbik. Na području Primorsko-goranske županije trenutno je bez električne energije 76 kupaca i to u mjestima Šimatovo, Šanj s okolicom, Velike i Male Drage, Kuti, Rim s okolicom, Šegina i Lividraga u Gorskom kotaru, zatim zaseoci Poduljin i Šepići na području Crikvenice te zaseoci na otoku Cresu: Grmov, Ustrine, Srem, Plat, Verin i autokamp Bijar.

Radnici HEP-a su od ranih jutarnjih sati na terenu i otklanjaju kvarove, ali je zbog neprohodnih cesta i putova na pojedinim područjima za sada nemoguć prilaz lokacijama kvarova.

Pada obilan snijeg

U Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj pada obilan snijeg,a ponegdje je napadalo više od 30 cm novog snijega.

U Dalmaciji promjenljivo, uglavnom prijepodne povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, poslijepodne sa sunčanim razdobljima. Puše umjeren i jak, na udare i olujan, u gorju i orkanski sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu olujna i orkanska bura, na jugu jako i olujno jugo i jugozapadnjak.

Temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu od 3 na sjevernom do 12 na južnom, poslijepodne u padu, javlja DHMZ.

Zavižan u podne: Snijega 130 cm, vjetar 122,4 km/h

Na Zavižanu je u podne bilo minus deset stupnjeva Celzijevih, što za zimu na Sjevernom Velebitu i nije neka hladnoća, ali iskusni Ante Vukušić, zameteni meteorološki motritelj, kaže da pamti malo takvih mećava, kakva je bila rano jutros.

Visina snijega je metar i trideset. 'Ne treba vijest napuhavati, jer vjetar i sam previše napuhuje: jutros između četiri i pet sati puhao je srednjom brzinom od 34 metra u sekundi', kaže Vukušić, posebno napominjući da se ne radi o udarima vjetra nego višesatnoj srednjoj brzini.

'Kuća se zaista tresla, vidljivost je bila deset metara, a mećava je bila kakva se rijetko viđa. Evo, sada u podne brzina vjetra se prepolovila na 17 metara u sekundi, što znači da jako puše, ali je u smirivanju, jer tlak zraka raste', rekao je i dodao detalje o vremenskim prilikama na Zavižanu u podne: magla, slab snijeg, vidljivost 20 metara. Za bistrog zraka, kaže, vidi planine u Italiji, a sada ne vidi ni svoju trafostanicu.

Struju on i supruga nemaju od prošlog petka, to jest imaju onu proizvedenu vlastitim agregatom. Tada su bili na Zavižanu i posljednji izletnici, kao i djelatnici Elektrolike, koji su našli kvar na dalekovodu, ali ga nisu uspjeli popraviti.

Sada se na Zavižanu ne može obaviti ni smjena, jer je nemoguće doći ni sanjkama ni pješke, ali Vukušići se ne žale, jer dok ima nafte, ima i struje. Jedino što Ante mora uvijek u zakazano vrijeme izaći van i očitati meteorološke instrumente.

'Automatici još ne vjerujemo, vjetar uz kameru ni približno ne očitava točnu brzinu jer su senzori okovani injem, ali stari anemometar radi', kaže Vukušić koji se smjeni ni izletnicima ne nada cijelog vikenda, a onda bi se sve trebalo vratiti u zimsku velebitsku normalu.

U Lici novi snježni pokrivač, kvarovi na elektromreži

Potekle noći u Gospiću je palo 35 centimetara novog snijega pa je sada njegova ukupna visina 70 centimetara, a u gorskim predjelima jak vjetar stvara snježne nanose više od 1,5 metra.

Na većini cesta kroz Liku promet je prekinut. Snježno nevrijeme i orkanska bura u podvelebitskom Primorju uzrokovali su kvarove na dalekovodima. Prema informaciji "Elektrolike" u Gospiću, bez električne struje su od noćas sva naselja od Jablanca do Barić Drage. Radovi na terenu obustavljeni su zbog orkanske bure.

Po podacima HAK-a, zbog snijega u Lici i Gorskom kotaru, još nema otvorenog pravca između unutrašnjosti i Rijeke, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca i prema Dalmaciji

U Gospiću je snijeg zatrpao ulice pa ga komunalne službe uklanjaju i odvoze.

Zagreb: Ekipe ZET-a stalno na terenu

Snijeg usporava promet na gotovo cijelom području prometne mreže, priopćio je ZET. Ekipe ZET-a su raspoređene duž prometne mreže.

Tisuće Zagrepčana danas ostalo bez grijanja!

Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja snijega. Povremeno, na nekim, osobito brdskim autobusnim linijama može doći do odstupanja od voznog reda ili privremenog zaustavljanja vozila zbog čišćenja snijega na dionici linije.

Prometnu situaciju može pratiti na internetskoj stranici ZET-a.

HAK: Prekinut promet i na staroj cesti kroz Gorski kotar

Zatvoreno je skijalište na Sljemenu, zbog jakog vjetra i velikih snježnih padalina zatvoreno je skijalište na Sljemenu. Zbog snijega u unutrašnjosti, osobito u Lici i Gorskom kotaru i bure u priobalju vrlo su loši uvjeti za vožnju, a pojedine autoceste i državne ceste u potpunosti su zatvorene. Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca, a za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca i prema Dalmaciji.

Vozačima HAK savjetuje da odgode putovanje ako je moguće i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te kiše u Dalmaciji vozačima HAK savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja. Snijeg se očekuje i na sjevernom Jadranu.

Prohodnost cesta možete pratiti na HAK-u.

U petak na kopnu novi snježni pokrivač, na Jadranu snijeg nošen burom

Preporuka je da se u ovakvim uvjetima na put kroz zasnježena područja ne kreće bez zimskih guma, s obzirom da zimske gume nisu samo za snijeg već su na temperaturama ispod +7°c elastičnije, bolje prijanjaju, imaju veći broj šara i odvodnih kanala te bolje izbacuju veće količine suhog snijega, ali i snijega pomiješanog s vodom. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene