Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Računi sve veći

NOVI PROBLEMI S RAZDJELNICIMA Opet su promijenili formulu za izračun troškova grijanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolaskom nižih temperatura rast će i računi za grijanje. Iako su dijelu građana stigli novi računi s drugačijim obračunom nakon ugradnje razdjelnika, velik dio njih na ugradnju se oglušio, unatoč visokim kaznama.

Prvi račun nakon ugrađenih razdjelnika gospođa Dušica čekala je u strahu od visokog iznosa. Štednji unatoč, novom računicom nije zadovoljna. 'Sad ispada da sam 20 kuna platila više, za isti mjesec. Ali čujte, prošle godine su mi radili svi radijatori', kaže nam Dušica Bredanović.

Pročitajte i ovo Grijanje - 5 HEP poručio Neugodne vijest za velik broj Zagrepčana: Zbog puknuća vrelovoda ostali bez grijanja Paula Klaić Saulačić - 1 Poginula tri radnika Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi"

Dio zgrada kojima su ove godine ugrađeni razdjelnici račune po novom obračunu dobit će tek idući mjesec ili početkom 2016. - kada toplinarstva dobiju svu dokumentaciju predstavnika stanara i tvrtke koja je ugradila razdjelnike.

U uštedu energije nitko ne sumnja, no stručnjaci upozoravaju kako je upitna ušteda u novčanicima građana. Formula za izračun potrošnje Ministarstva gospodarstva prošli je tjedan promijenjena drugi put ove godine, no dobro upućeni matematičar upozorava kako je sada na snazi tek manje loše rješenje.

Provjereno je istražilo detalje o razdjelnicima koji će vas šokirati

'Ono što su sad u ovom novom pravilniku napravili je da su toplinarstvu dali mogućnost da samo određuje faktore u formuli. Nisu htjeli dirati lošu strukuturu formule nego su dali 'ad hoc' mogućnost toplinarstvu da utječe na formulu', kaže nam Aleksandar Hatzivelkos.

Iako rok za ugradnju u zgradama s više od 70 stanova ističe za malo više od mjesec dana, od ukupno 123 691 kućanstva, razdjelnici nisu ugrađeni u njih 65 202. Kazne za to iznose od 10 do 50 000 kuna.

Stručnjaci upozoravaju - rezultat je to europske direktive, koju je Hrvatska provela s ubrzanim rokovima, a razdjelnici se bez studija isplativosti nisu ni morali uvoditi.

Iz Ministarstva gospodarstva odgovaraju pak da problemi nastaju tek kad razdjelnici nisu uvedeni u svim stanovima ili kad većina stanara ugasi grijanje. Ni danas nisu pred kamerama željeli odgovarati na naša pitanja. Propisanih rokova, kažu, će se držati, a sve će kontrolirati inspektori. No na gubitku će na kraju, čini se biti građani.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene