Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje lavina reakcija

Provjereno je istražilo detalje o razdjelnicima koji će vas šokirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilozi Provjerenog o visokim računima za grijanje ne prestaju izazivati lavinu reakcija!

Zaprešić, Velika Gorica, Zagreb, Slavonski Brod, Vinkovci, Rijeka, Karlovac, Vukovar... stanovnici svih tih gradova obratili su nam se za pomoć optužujući državu za prijevaru! Donosimo vam priču prvog čovjeka koji je uspio pobijediti HERA-u. On se naime, isključio iz sustava grijanja i dobio presudu u svoju korist!

Ali za početak u priloženom videu poslušajte i snimku radijatora zbog čije nesnošljive buke stanovnici u Novom Zagrebu ne spavaju tjednima. A sve nakon ugradnje razdjelnika!

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

S pravom se osjećaju prevareno - oni nisu ti koji štede s razdjelnicima

Građani koji se griju na toplanu moraju ugraditi razdjelnike

'Otkad je počela sezona grijanja to je bilo kao da imamo bušilice po svim stanovima i to ne male, vibracijske! To je vibriralo, svaki radijator je zvonio', priča Miroslav Tovarloža iz Zagreba.

Nakon učestalih poziva izvođaču radova objašnjeno im je da se radi o pumpi u toplinskoj stanici koja nije prilagođena razdjelnicima, koji su nedavno ugrađeni. Pumpa dodatno košta, no obećano im je da će i to biti ugrađeno. Prije 20 dana.

'Odonda već, pa hvala Bogu 20 dana skoro, ali normalno, ne možete ih dobiti, na svakakve intervencije, usmene, pismene, ništa. Od svih predstavnika, nas tri smo, svi smo zvali. Čak smo slali i mail u Dansku, i nismo dobili nikakav odgovor', kaže naš sugovornik.

Radi se o Brunati, koju smo i sami pokušavali kontaktirati u proteklim emisijama no osobu za razgovor pred kamerom nismo dobili.

'Za prvi mjesec, kad se najviše grijalo, sam imala 1051 kn, a sad 2015. dok već rade razdjelnici imam 2022 kune. Ne znam kako se ljudi griju i što griju. Susjedi kažu da griju samo jednu prostoriju, pa kako živjeti cijelu zimu u samo jednoj prostoriji. Kad imaš malo dijete, ne možeš ti njemu objasniti, ne možeš se ići u drugu prostoriju igrati zato što je tamo hladno jer će ti mama platiti račun od dvije tisuće kuna', rekla nam je ranije Jelena Čuljak iz Vinkovaca.

Iz vinkovačkog GTG-a, koji je opskrbljivač grijanja za Jelenin stan, nismo uspjeli dobiti obrazloženje kako formiraju račun. Tek nakon objavljene emisije stigao nam je kratak odgovor u kojem stoji:

'Računi se formiraju prema Pravilniku o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju.'

U famozni Pravilnik nećemo ulaziti ovog trenutka, reći ćemo tek da smo za potrebe razumijevanja tog dokumenta u prethodnom prilogu morali konzultirati profesionalnog matematičara.

Tužio HERA-u, dobio presudu

Igor Jelančić to nije učinio, već je odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Predvidjevši da će mu računi skočiti, odlučio se odvojiti od toplinskog sustava zgrade. Niti on se nije dao uplašiti zastrašujućim čudovištem u obliku administracije, pa je tako obavio sve zakonske predradnje kako bi realizirao svoj plan.

'I dobio sam Rješenje koje kaže - usvaja se zahtjev. To je po točki 1 - izdvaja se krajnji kupac, i pod 3, kaže ''krajnji kupac Igor Jelančić dužan je plaćati sve troškove osim troška toplinske energije za svoju samostalnu stambenu cjelinu''. Meni se to zadnje, nije baš svidjelo, što bih plaćao nešto kad nema niti jednog radijatora, možete i sami vidjeti, niti jedne cjevčice', priča Igor Jelančić iz Vinkovaca.

To se, pak, nije svidjelo vinkovačkom GTG-u, pa od Igora traže da pod prijetnjom kazne od 50 tisuća kuna sve vrati u prvobitno stanje. Tu odluku poduprla je i HERA - Hrvatska regulatorna agencija, iz koje mu je obrazloženo da na to nema pravo žalbe.

'I mi smo tužili HERU, i dobili smo presudu, znači Upravnog suda u Osijeku, gdje je ovo Rješenje protuzakonito i poništeno i nalaže se da se napiše novo rješenje. E, onda je HERA napisala novo Rješenje, na koje smo se mi opet morali tužiti jer je opet išlo na ruku GTG-u', kaže Igor.

Nakon još jedne parnice i još malo maltretiranja, Igor je dobio presudu i nije dužan ništa platiti GTG-u Vinkovci. No, iz HERA-e nisu bili lijeni pa su mu poslali račun za oba izdata Rješenja koja je sud poništio. 500 kuna bi trebao platiti za ništa.

Pokušali smo od HERA-e dobiti objašnjenje za ovu situaciju, ali do ovog trenutka nisu nam odgovorili.

Građani dodatno financijski opterećeni

Zoran Stjepanović iz Zagreba proteklih 18 mjeseci posvetio je proučavanju računa za grijanje. Zvuči pomalo opsesivno, no pregovarati s HEP- toplinarstvom iziskuje čelične živce i energiju, kaže, a svatko tko se barem jednom upustio u bitku s administracijom razumjet će o čemu priča. Evo i zašto.

'Znajući da se sprema novi Zakon o tržištu energije koji donosi obvezu stanara da ugrađuju razdjelnike, HEP je znao da će se potrošnja toplinske energije smanjiti. U takvim uvjetima oni su razmišljali kako da povećaju svoje prihode objektivno smanjene potrošnje, što je prijevara, mislim, obična', priča Zoran Stjepanović iz Zagreba.

Prijevara je, tvrdi Stjepanović, jer se HEP, znajući da će uvođenjem razdjelnika topline izgubiti na prihodima, povećavanjem cijena osigurao od smanjenja prihoda. Razliku su namaknuli iz džepova građana, naravno, kaže.

'U 12 mjesecu '12. godine i prvom mjesecu '13. godine već prije donošenja zakona su dva puta podigli cijenu za 41, 67 % toplinske energije', priča Stjepanović.

Iz HEP-a su nam objasnili da je poskupljenje grijanja građanima najavljeno u skladu sa zakonom. Sve se ovo događa, tvrdi Stjepanović, zbog uvođenja razdjelnika. I dok su se u HEP-u osigurali da ne dođe do gubitka prihoda, građane nitko nije upozorio.

Slično kao Stjepanovićeva teorija o HEP-u koji radi isključivo za svoj račun, i Jelančić ima svoju teoriju zašto HERA baš ne ide na ruku potrošačima.

'NA HERA-inim stranicama skroz dolje kad se 'odskrola' ona stranica, ima dolje jedan mali linkić, tu je taj Pravilnik, a u njemu piše da se HERA financira od prihoda energetskih subjekata. Znači, što je veći prihod, INA, HEP, GTG i slični, svi ti koji distribuiraju energiju daju njima postotak, sve dozvole i sva ta rješenja, sve je to pobrojano tamo, sve je to ok, ali...', kaže Jelančić.

S razdjelnicima stigli i - veći računi

U borbu protiv razdjelnika upustila se i Emina Šagolj iz Zaprešića.

'Prezentirano nam je da ćemo imati uštedu oko 30 posto, što se nakon dvije godine nije pokazalo točno. Naime, imam trenutno veće račune nego kad nisam imala ugrađene toplinske razdjelnike, a štedim u svakom slučaju, recimo kad odlazim na posao zatvaram ventile', priča Emina.

Ne samo da su računi visoki, već je proniknuti u način po kojem su formirani gotovo pa nemoguće.

'U početku su bili jasni kada se mogao izračunati taj koeficijent, međutim, nažalost je danas to nemoguća misija. Tu njihovu formulu jednostavno ne mogu izračunati', kaže Emina.

Niti Emina niti Jelena od svojih distibutera grijanja ne dobivaju objašnjenje što se i kako naplaćuje u njihovim računima. Stjepanović nam je potanko račlanio jedan račun i ukazao na još jednu manje poznatu činjenicu.

'Kad gledate u ukupnoj strukturi ovoj cijeloj od tih 500 kn što vi plaćate, 20 posto vam je PDV, iako je stopa 25, ona se računa na ovo. Od ovog ovdje oduzimate fiksnu naknadu, ja sam računao u našoj toplinskoj stanici da je negdje 37 posto ta fiksna naknada, znači to plaćate, grijali se ne grijali, to vam zaračunaju, to je od ovih 400 znači 148 kuna. Ostane vam 252 kune koje vi plaćate kao eto, uvjetno rečeno ukupno za grijanje. Međutim grijanje se sastoji ukupno od tople vode i od grijanja prostora, prema tome ako je priprema tople vode oko 30 posto od ukupnog ovoga to je 75, ostaje vam 176, tih 176 kuna znači za grijanje prostora, od toga se 30 posto po preporuci HEP-a plaća po kvadraturi, a 70 posto po razdjelnicima. Prema tome vama ostaje svega 24,7 posto u odnosu na 500 kuna na što vi možete utjecati zatvarajući ventile. To nitko nikada nije ljudima objasnio', kaže Stjepanović.

Ministarstvu gospodarstva smo poslali sljedeći uput: 'Probleme  s grijanjem imaju građani Vinkovaca, Slavonskog Broda, Zagreba, Karlovca, Velike Gorice, Zaprešića, Rijeke i Vukovara. Predstavili ste im uvođenje razdjelnika kao financijsku uštedu, a događa se upravo suprotno. Računi su im viši, što imate za reći građanima'. Odgovor nismo dobili.

Ugradnja razdjelnika u ovim zgradama iznosila je oko 165 tisuća kuna. U Zaprešiću za 90-ak stanova 410 tisuća.

'Ma kakvi isplativo, ništa. Da smo to uložili u fasadu mi bi 10 puta više uštedili i državi i nama, ali je očito da nama nije u interesu da radimo na prvom izboru nastanka troška', priča Miroslav Tovarloža.

Apsurdno, ali Vlada ugradnju razdjelnika pravda upravo preuzimanjem obaveza iz Europske direktive o energetskoj učinkovitosti. Zanemarili su tek jednu sitnu pojedinost za koju smo zatražili tumačenje Europske komisije kako bismo bili sigurni u njezino značenje.

U Direktivi je naznačeno kako je ugradnja individualnih razdjelnika topline opravdana u slučaju da ne proizvodi dodatne troškove. Ukoliko se pokaže skupljom, državi je dozvoljeno iznaći alternativni način mjerenja potrošnje za građane.

Ipak do kraja 2016. godne gotovo 170 tisuća građana Hrvatske dužno je ugraditi razdjelnike silom zakona i pod prijetnjom novčane kazne do kraja ove godine - premda je više nego očito da sustav ne funkcionira.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene