Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završeno suđenje

FIMI MEDIA Kako je crna bilježnica zakopana u vrtu otkrila najveće afere HDZ-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader i HDZ terete se da su novcem iz državnih institucija i tvrtki punili vlastite džepove i stranački crni fond.

Nakon gotovo dvije godine suđenja danas će biti objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegova bivša stranka terete da su novcem iz državnih institucija i tvrtki punili vlastite džepove i stranački crni fond.

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Ne smije iz zemlje Ivanu Rimcu oduzete putovnice, a njegova obrana tvrdi: "To je u zastari" Božidar Kalmeta Dvije afere Bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta i na novom suđenju odbacio krivnju za korupciju

Iako predstavnici prve stranke optužene za korupciju tvrde da regularna stranačka tijela nisu imala pojma o nezakonitim poslovima tada najmoćnijeg političara i njegovih suradnika HDZ će, ukoliko bude proglašen krivim, državi morati vratiti 30-ak milijuna kuna.

I Sanader će, u slučaju osuđujuće presude, uz zatvorsku kaznu morati vratiti 15 milijuna kuna što ih je navodno primio na ruke od bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, a Uskok traži da mu se oduzme ukupno 23,7 milijuna kuna koliko iznosi nesrazmjer između imovine njegove obitelji i vlasništva čije porijeklo može dokazati.

U namjeri da se ogradi od bivšeg stranačkog prvaka koji je s HDZ-om dva puta dobio parlamentarne izbore novo vodstvo stranke zatražilo je od Sanadera, ali i njegovih suoptuženika 50 milijuna kuna odštete zbog materijalne, ali i reputacijske štete.

No, nakon godina suđenja i istrage ostaje činjenica da je bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević priznala kako je novcem iz crnog fonda plaćala mnoge stranačke dužnosnike, a Barišić da je prikupio 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media i gotovinu nosio u stranku i osobno Sanaderu.

Po Barišićevim riječima, nezakonitim novcem iz državnih institucija i tvrtki kupovani su mediji, koalicijski partneri, umjetnine i plaćani nastupi estradnih zvijezda u HDZ-ovim predizbornim kampanjama.

Osim Jacquesa Houdeka, Nine Badrić i Miše Kovača koji su novac dobili za pjevanje, Marko Perković Thompson je, po Barišićevim tvrdnjama, primio više od pola milijuna kuna da u kampanji ne nastupa za HDZ-ovu desniju konkurenciju.

Barišić je priznao i da je novcem iz Fimi medie plaćao potrepštine za Sanaderova krstarenja te kupovao umjetnine koje je bivši premijer dan ili dva ranije rezervirao obilazeći galerije sa svojim najužim krugom prijatelja i političkih suradnika.

Branka Pavošević priznala je da dio donacija stranci nije evidentirala u poslovnim knjigama te da je iz crnog fonda isplaćivala mjesečne naknade mnogim HDZ-ovim zaposlenicima, ali i dužnosnicima poput bivših ministara Biance Matković i Darka Milinovića, koji je na ruke dobivao rekordnih 10.000 kuna mjesečno.

Iako su na sudu uglavnom poricali njene riječi, Pavošević je svoje tvrdnje potkrijepila bilježnicom u kojoj je bilježila sve isplate iz nezakonitog fonda, a koju je prije istrage zakopala u svom vrtu.

Bivši premijer kojemu će ovo biti druga presuda za korupciju i u ovom slučaju odbacuje sve optužbe, a za kriminal i nezakonitosti proziva Barišića i bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka. Tvrdi da je Jarnjak lažnim svjedočenjem kupio svoju slobodu u postupku što ga je inicirala Sanaderova nasljednica na čelu stranke i vlade Jadranka Kosor, a proveo bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

U svom završnom govoru Sanader je ustvrdio da je uvjeren kako je tijekom postupka dokazao svoju nevinost, jer USKOK niti jednu svoju tvrdnju nije potkrijepio dokazima.

Kazao je da u cijelom slučaju nigdje nema njegova potpisa i traga novca te da su protiv njega iskazivali samo ljudi koji su bili u zatvoru, a nakon toga su pušteni. Takve postupke nije vodio niti Staljin, kazao je Sanader koji tijekom cijelog postupka tvrdi da je sav imetak zaradio još kao poduzetnik u Austriji te da niti jednu nekretninu nije kupio nakon 1994.

Veliku je pažnju tijekom suđenja posvetio i svojoj umjetničkoj zbirci koju je povjesničar umjetnosti Igor Zidić procijenio na oko milijun eura, a Sanader tvrdi da ju je skupljao godinama i platio znatno manje.

Suđenje u slučaju Fimi media ostat će zapamćeno i po brojnim Sanaderovim svađama sa sudskim vijećem, ali i neuspješnom traženju izuzeća sutkinje Ivane Čalić za koju je pred sam kraj postupka ustvrdio da je u brakorazvodnoj parnici pred crkvenim vlastima angažirala jednog od njegovih odvjetnika Gorana Suića, čime mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene