Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašeno 38 ljudi

Filmska akcija spašavanja: "Najzahtjevnije je bilo pristupiti brodu nasukanom na hrid, gdje nas valovi bacaju"

Aktualno Galerija Drama kod Lopara Drama kod Lopara Foto: DNEVNIK.hr Darko Glažar i Katarina Jusić Mezga Darko Glažar i Katarina Jusić Mezga Foto: DNEVNIK.hr Darko Glažar, lučki kapetan LK Rijeka Darko Glažar, lučki kapetan LK Rijeka Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
Dramatična akcija spašavanja na moru kod Raba. U teškim uvjetima s nasukanog broda spašeno je 38 putnika. Akcija je trajala cijeli dan, a snimke nasukavanja i spašavanja doista su šokantne.

Dramatična scena odvila se na moru kod Lopara - nasukani brod na udaru bure i valova, a na njemu 38 putnika i posada. Slaba vidljivost, vodena prašina i olujni udari otežavali su spašavanje.

"Najzahtjevnije je bilo pristupiti brodu nasukanom na hrid, gdje nas valovi bacaju, gdje je voda plitka. Znači, oseka je, brod se nagnuo na jednu stranu, moramo koordinirati s putnicima, moramo ih uvjeriti da uđu u naše plovilo, koje je relativno malo - 8 metara, ali oni kad vide te valove, nekako im se ne da baš, ali nemaju druge varijante tako da su surađivali", rekao je Stanislav Franelić, zapovjednik DVD-a Lopar.

Ozlijeđenih nije bilo. Jedan vatrogasac zadobio je ogrebotine. U akciji je sudjelovalo deset vatrogasaca. Bile su uključene sve žurne službe, ali od brodica pri spašavanju samo jedna - vatrogasna. Ona za hitan medicinski prijevoz s Raba ostala je u kvaru pri izlasku iz luke.

Sve je završilo oko 19 sati - brod je otegljen na sigurno. Iz agencije za koju brod vozi i koja organizira krstarenja kažu - putnici su zbrinuti u jednom rapskom hotelu. Trebao bi im stići i novi brod za nastavak putovanja. Uzrok ove pogibeljne situacije još se istražuje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuni horor Svjetski poznati stručnjak priznao silovanje pasa, dijelio i materijale o zlostavljanju djece: Njegovi zločini toliko su odvratni da je sudac pozvao javnost da napusti sudnicu

Lučki kapetan: "Kada se utvrdi kakvo je stanje, onda će se izdati uvjetna vožnja"

Više o razlogu nasukavanju broda na moru reporterki Dnevnika Nove TV Katarini Jusić Mezga rekao je Darko Glažar, lučki kapetan iz Rijeke.

"U početku bih pohvalio sve sudionike", započeo je Glažar pa dodao: "U početku smo imali spašavanje, tu moram pohvaliti DVD Lopar. Oni su bili organizirani zato što imaju brodicu manjega gaza. Poslijepodne kad su se svi ljudi spasili bila je akcija tegljenja. Poslali smo tegljač JPS-a iz Rijeke koji je došao za otprilike tri sata, koliko mu treba do Lopara."

Na terenu su bila dva inspektora.

"Pregledali su kompletnu situaciju. Jučer je to učinio šef ispostave Lopar. Međutim, sve vodi ka nautičkoj grešci", objasnio je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Kakvi su Plenkovićevi planovi? Iza zatvorenih vrata počinju pripreme za izbore: "Posebno smo sretni što će nas ugostiti Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču"

Još se ne zna što će biti s kapetanom broda.

"Kapetan je još uvijek tamo. Brod je sigurno privezan u luci Lopar. Došao je i predstavnik hrvatskog registra brodova. Sutra još dolazi pred isplovljenje", pojasnio je i dodao: "Kada se utvrdi kakvo je stanje, onda će se izdati uvjetna vožnja, plovidba. I za neko konvencionalno putovanje od točke A u ovom slučaju Lopar, do točke B."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene