Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvi su Plenkovićevi planovi?

Iza zatvorenih vrata počinju pripreme za izbore: "Posebno smo sretni što će nas ugostiti Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču"

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic/Cropix
Ursula von der Leyen, Manfred Weber, Kiriakos Micotakis, Andrej Plenković.. Vodeći političari najveće europske grupacije, Europske pučke stranke, ovaj će se tjedan u Splitu na radnim sastancima iza zatvorenih vrata pripremati za nadolazeće europske izbore.

Glavna tema skupa na koji stižu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola bit će izbori za Europski parlament koji se održavaju u prvoj polovici lipnja iduće godine.

Pučani, udruženje europskih stranaka desnog centra, trenutno su sa 177 zastupnika najveća politička grupacija u Europskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Sigurnost i dostojanstvo O migrantima i izbjeglicama bez širenja panike i mržnje: ''Solidarnih i suosjećajnih građana još ima, samo što je njihove glasove teže čuti od onih nabijenih mržnjom“

"Naši studijski dani posljednje su veliko okupljanje obitelji EPP-a prije europskih izbora za raspravu o prioritetima u ostatku mandata i europskoj kampanji. Naravno, posebno smo sretni što će nas ugostiti premijer Andrej Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču“, napisao je čelnik EPP-a u parlamentu Manfred Weber koji također stiže u najveći dalmatinski grad, stoji na stranicama grupacije.

Predstavnici pučana u Split stižu u utorak navečer, a skup traje do petka. Najavljeni su dolasci grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, finskog premijera Petterija Orpa i bugarske ministrice vanjskih poslova Marije Gabriel.

Uz njih u Split stiže niz istaknutih europskih političara i eurozastupnika.

Većina sastanaka održat će se iza zatvorenih vrata.

Pročitajte i ovo Ilustracija DEMOKRACIJA NA DJELU Treba li sniziti dobnu granicu za pravo glasa? ''Mladi mogu dati svoj obol demokraciji, imali 16 ili 19 godina, ali potrebno je ispuniti par preduvjeta''

Pročitajte i ovo Ilustracija DIGITALIZACIJSKI JETI Elektronsko glasanje u Hrvatskoj: Je li napokon došao kraj ubacivanju listića u kutije?

EPP danas ima četiri europska predsjednika i devet premijera. Grupacija broji osamdesetak europskih, ali i stranaka iz Libanona i Maroka.

Hrvatsku u članstvu predstavlja HDZ, a članice su, među ostalima, njemačka Kršćansko-demokratska unija (CDU) i bavarska Kršćansko-socijalna unija, austrijski OVP, francuski republikanci, talijanska Forza Italia, slovenski SDS Janeza Janše, španjolska Narodna stranka te, u pridruženom članstvu, Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića i Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene