Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izračunali smo

EVO što je Hrvatska mogla s novcem koji je izgubljen u aferama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo u posljednja dva dana, u aferama HGK i HAC, otvorile su se sumnje u izvlačenje čak 72 milijuna kuna.

To je tek djelić novca oko kojeg se vode istrage. Što se moglo napraviti s novcem bez kojeg je proteklih godina ostala Republika Hrvatska? Mogao bi se izgraditi ne baš cijeli, ali gotovo cijeli Pelješki most.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskaz Josipa Sapunara Dio novca izvučenog iz HAC-a doniran HNS-u? Slika nije dostupna Afera Remorker FOTO Što je Livaković rekao USKOK-ovim istražiteljima?

To je samo dio afera koje su potresle Hrvatsku posljednjih godina. Uzeli smo 12 najzvučnijih, onih o kojima se najviše govorilo. Samo u njima, država je, prema sumnjama USKOK-a oštećena za milijardu i pol kuna. Kad pogledamo tu milijardu i pol i razmislimo što smo sve mogli s tim napraviti...

>> HAC ponovno pod 'opsadom' policije, Sapunar ujutro na ispitivanju

Primjerice s radnicima. Ako je prosječna plaća u Hrvatskoj, bruto plaća - dakle sa svim doprinosima, prema Državnom zavodu za statistiku - 7.922 kune. To znači da državu ili privatnog poduzetnika radnik na godinu stoji 95.064 kune. Dakle, s ovom milijardom i pol mogla se isplatiti mjesečna plaća za 190.000 radnika.

Godinu dana moglo je raditi 15.778 ljudi, moglo se s tim novcem izgraditi i 60 vrtića, ali i isplatiti božićnice i regres za državne službenike i ostalo bi još pola milijarde. Znači, govorimo samo o najzvučnijim aferama.

No, ono što je zanimljivo u zadnjim velikim aferama poput Fimi medije, a sada HAC-a i HGK, operacija izvlačenja novca odvijala se, prema sumnjama istražitelja, na sličan način. Na primjeru Hrvatskih autocesta to je, kako se sumnja, izgledalo ovako...

HAC je dakle, prema sumnjama USKOK-a, sklapao ugovore s privatnim marketinškim tvrtkama - FIKTIVNE UGOVORE - za poslove koji nikad nisu obavljeni. A sve im uplaćivali na austrijski račun jedne tvrtke koja je registrirana u Češkoj. Novac se u gotovini podizao u Austriji. I vraćao u Hrvatsku.

Od ove operacije svi bi imali koristi. Iz HAC-a je izvučen novac, sumnja se, za nekoga. A ove tvrtke zajedno s češkom, koje imaju istog većinskog vlasnika - imaju također svoju proviziju.

Dakle, na primjeru ovih 12 afera - država je prema sumnjama USKOK-a oštećena za MILIJARDU i POL kuna. No, ovo su sve tek sumnje - za sve još treba biti podignuta optužnica, sve to treba stići i na sud, treba pričekati presudu, a nakon toga i potvrdu Vrhovnog suda - a do svega toga je još dug proces.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene