Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne, nije Zagreb

Evo koji je najrazvijeniji grad u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ocjenjivanje razvijenosti napravljeno je na osnovi četiri kriterija - stope nezaposlenosti, prosječnog dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda i općeg kretanja stanovništva.

Na temelju analize Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Novigrad je najrazvijeniji grad u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo PR Oglas Koja znanja i tehnologije već ove sezone mogu osigurati veću kvalitetu usluge i prihode vlasnicima obiteljskog smještaja? Ilustracija Kvaliteta života Dobar dio hrvatskih građana zarađuje na nekretninskom biznisu: Moguća su nova ograničenja

Osim što se zaista može pohvaliti prirodnim ljepotama, Novigrad doista ulaže u svoju budućnost. Najviše, naravno, u turizam od kojeg dolaze i najveći prihodi. Samim time i zaposlenje, pa je i nezaposlenost vrlo mala, a primanja iznad hrvatskog prosjeka. Riječ je o malom gradu sa svega 4.430 stanovnika u kojem sve funkcionira poput sata.

Posla ne nedostaje. Iako je riječ o turističkoj destinaciji rezultati se očituju i u ostalim gospodarskim granama. 'Znači nije samo turizam taj koji donosi novac, zaposlenje, već je ovdje poljoprivreda, ribarstvo, obrti i imamo nešto zanatsko industrijske proizvodnje', kazao je Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada.

Stopa nezaposlenosti – 5,2 posto, prosječni dohodak po stanovniku - 8.021 kuna, proračunski prihod - 29.019 kuna, opće kretanje stanovništva -16,5 posto U infrastrukturu se mnogo ulaže. Zadnjih pet godina, više od 10 milijuna kuna. Preuređeni su hoteli i kampovi. Obnovljene plaže, parkovi, šetnice i biciklističke staze. 'Država može imati povjerenja i u ove male da mogu biti kvalitetni i da mogu opstati te dati jedan značajan doprinos razvoju ove države', kazao je Milos.

Novigrad: Iz marine ukradena jahta vrijedna nekoliko milijuna kuna

Tajna je u zajedništvu - bliskoj suradnji javnog i privatnog sektora. 'Za jednu malu sredinu je vrlo bitno da se zajedno i složno radi i da se, naravno, sva znanja i resursi usmjeravaju u javnu korist', kazao je Milos.

Po stupnju razvijenosti prate ga i mnogi drugi istarski gradovi. Na listi ih se našlo još devet, što Istru svrstava na sam vrh ljestvice. Među njima su, osim Novigrada, i Umag, Poreč, Rovinj, Fažana, Vrsar, Bale...što je udio od velikih 40 posto. I za Istru i za Novigrad ovo je privilegija. Svojevrsna nagrada za rad i trud kojeg ulaže cijeli privatan i javni sektor.

Svjetski priznata i prepoznata po domaćim delikatesama, vinu i prije svega iznadprosječno kvalitetnom maslinovom ulju. 'Lijepih je nota na svježe pokošenu tavu, aromatično bilje, osebujnom gorčinom i pikantnosti vrlo ga je lak prepoznati i razlikovati od ostalih ekstra djevičanskih maslinovih ulja niže kvalitete', kazao je maslinar Sandi Chiavalon.

Najrazvijeniji grad smješten u najrazvijenijoj županiji. Titula je to kojom se rijetko kiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene