Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Previše prekovremenih

Evo kako je državni vrh kršio Zakon o radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
kako je pokazalo izvješće Državne revizije, Ured Predsjednika, Vlada, Sabor, neka ministarstva i Ured bivšeg predsjednika kršili su odredbu Zakona o radu o dozvoljenom trajanju prekovremenog rada.

Prema nalazu Državne revizije za 2011. godinu, Ured Predsjednika, Ured bivšeg predsjednika, Vlada RH, Hrvatski Sabor, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo turizma kršili su Zakon o radu (ZOR) u članku 45. koji propisuje da prekovremeni rad zaposlenika godišnje ne smije trajati dulje od 180 sati, odnosno mjesečno 32 sata.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Andrej Plenković i Zoran Milanović "spustite loptu" Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost i dalje je na čekanju. Državni vrh se prepire, a bivši dužnosnici otkrivaju kakva je prije bila praksa

>> 300 sati na mjesec! Na platnoj listi - nema prekovremenih

Kako izvještava tportal, iako je Josipovićev Ured dobio pozitivno mišljenje revizora, upozoren je na prekršaje spomenutog članka ZOR-a. Ured ima 155 zaposlenih, a ukupno je za prekovremene u 2011. godini isplaćeno 826.261 kn. Ne precizira se koliko je djelatnika i za koliko sati prekoračilo dozvoljeni maksimum, a iz Ureda su naveli da su 'zbog povećanog opsega specifičnih poslova' pojedini službenici i namještenici premašili zakonom dozvoljen broj prekovremenih sati, o čemu su izvijestili Državni inspektorat. S obzirom da u Inspektoratu nisu procijenili da je ugroženo zdravlje zaposlenika, na Pantovčaku nisu ni bili.

Slična je situacija bila i u Vladi, koju je gotovo do samog kraja 2011. godine vodila Jadranka Kosor. Ukupno je za prekovremene isplaćeno 4,3 milijuna kuna, a više od 180 sati odradili su savjetnici, zaposlenici autoservisa, prehrane te odjela protokola i odnosa s javnošću.

Vlada je prekoračenje zakonskog limita Inspektoratu dojavila objašnjavajući specifičnost tih poslova i potrebu za dostupnošću rada blagdanima, danju i noću te aktivnim dežurstvima vikendom. Preraspodjelom se nisu mogli koristiti zbog, kažu, nedovoljnog broja zaposlenika. No, inspektori ni u ovom slučaju nisu procijenili da je zdravlje ijednog zaposlenika bilo ugroženo.

Zakon nije poštovala ni institucija koja ga je donijela

Zakon o radu nije se poštovao ni u Hrvatskom saboru, koji je upravo takav zakon donio, a opravdanje za previše prekovremenog rada i ovdje je bilo da to nije ugrožavalo zdravlje zaposlenika.

U Uredu bivšeg predsjednika Stipe Mesića jednoj su službenici isplatili 34.000 kuna za prekovremeni rad. Inspekciji je poslano objašnjenje da Ured 'ima zaposlenu jednu državnu službenicu od koje se, zbog specifičnosti poslova, zahtijeva cjelodnevna dostupnost, što neće ugroziti njezino zdravlje'.

Od 397 zaposlenika Ministarstva pravosuđa, kojim je prošle godine do 23. prosinca upravljao HDZ-ovac Dražen Bošnjaković, čak 117 ih je nakupilo više od zakonom dozvoljenih prekovremenih. Među njima su 53 radnika s više od 300 prekovremenih sati na godišnjoj razini.

Slični su prekršaji zabilježeni i u Ministarstvima turizma te kulture.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene