Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posebna pravila

Državna matura: Kemijska mora biti crna ili plava, na WC - samo u pratnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrti naraštaj maturanata krenuo je s državnom maturom ispitima iz likovne umjetnosti i informatike. Kako bi im olakšali, donosimo upute na što sve trebaju paziti prilikom ulaska u ispitnu prostoriju.

Na moj.report@novatv.hr nam pošaljite koja su vam pitanja bila najteža, ali i sve ostale zanimljivosti uz naznaku 'Državna matura'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođeno polaganje NOVI SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI Zbog krađe ispita uhićeno pet osoba Slika nije dostupna Poništili mu ispit Na državnoj maturi koristio mobitel i odgovore objavio na Fejsu

Nešto manje od 29 tisuća maturanata na ispitu se mora držati posebnih pravila - u učionicu ulaze s osobnom iskaznicom, te crnom ili plavom kemijskom. Dopuštena je i bočica vode, a na nekim ispitima i kalkulator. Na WC mogu samo u pratnji.

Nakon što ispiti za državnu maturu zapakirani stignu u školu, osobno ih preuzima ispitni koordinator koji nakon toga obrazloži aktivnosti dežurnim nastavnicima i aktivnosti voditelja ispitne prostorije.

Učenici mogu na oglasnim pločama u svojoj školi pronaći popis učenika po ispitnim prostorijama. Svaka ispitna prostorija se pregledava i mora biti uređena prema pravilniku- udaljenost ispitnih mjesta je najmanje jedan metar, radne površine i pretinci moraju biti čisti. U svakoj prostoriji će biti postavljeni stolovi za odlaganje stvari učenika i stol dežurnih nastavnika.

>> Počeli ispiti državne mature, polagat će je 31.000 učenika

Prema dobivenom rasporedu, na svakoj klupi će biti postavljeno ime učenika. Dvadeset minuta prije početka ispita, voditelj ispitne prostorije prozvat će učenike prije ulaska u ispitnu prostoriju. Provjerit će njihov identitet iz podataka s prijave učenika i fotografiji s osobne iskaznice. Nazočnost svakog učenika se upisuje u obrazac o pristupanju i ponašanju učenika.

Kad učenik uđe u ispitnu prostoriju, odlazi do stola i odlaže svoje stvari, među kojima i izgašen mobitel, potom ga dežurni nastavnik upućuje na njegovo mjesto.

Kada svaki učenik zauzme svoje ispitno mjesto, dežurni će nastavnik podijeliti sigurnosne vrećice s ispitima jednom po jednom učeniku. Do znaka, omotnice s ispitnim materijalom se ne smiju otvarati. Vrlo je važno dobro slušati upute koje će dati dežurni nastavnik.

>> Počeli ispiti državne mature, polagat će je 31.000 učenika

Na svakoj omotnici se nalazi naljepnica s imenom i prezimenom učenika, datumom rođenja, šifrom škole, razred koji pohađa te naziv ispita. Učenik, nakon završetka ispita, mora vratiti svoj ispit u omotnici za povrat koja se nalazi u njegovom ispitnom materijalu.

Ukoliko ispitni materijali nisu potpuni ili nisu ispravni, učenik mora informirati dežurnog nastavnika koji odlazi do koordinatora po rezervni primjerak koji daje učeniku.

Ispit traje 160 minuta, a ukoliko prije završite, dizanjem ruke pozovete nastavnika, on će spremiti sav ispitni materijal, provjeriti je li cjelovit i zalijepiti omotnicu za povrat.

Na ispitu nije dopušteno imati mobitel, bilježnicu, knjigu ili bilo što drugo što bi moglo poslužiti prepisivanju ispitnoga gradiva. Tko bude kršio pravila, bit će udaljen s ispita.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene