Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan krivi potez može biti koban

Evo kako izgleda najopasnije zanimanje u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Dnevnika Nove TV nedaleko od Čazme provela je radni dan sa šumskim radnicima koji svakodnevno žive na rubu.

Posljednje pripreme su gotove, sve je spremno za rušenje grdosije. Već trideset godina Dragan s motornom pilom u ruci obara najzahtjevnija šumska stabla.

Pročitajte i ovo Zagrebački busevi - 2 Alarmantno stanje Jeziva svjedočanstva vozača ZET-a, zbog stresa daju otkaze: "Vozimo neispravnih kočnica, zna se dogoditi da autobus sam doda gas..." Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..."

>> Za svakog novozaposlenog - 9.000 eura!

'Najopasnije je kad se ruši, opasno je sve, ali rušenje je najopasnije. Kad drvo kreće onda se mora dobro paziti, uhvati drugo drvo, vraćaju se grane natrag, kad pukne vrh, to je opasno', kazao je Dragan Paher, drvosječa.

Posao drvosječa spada u sam vrh po opasnosti, trenutno je to najopasnije zanimanje u Hrvatskoj. 'Ozljede su lakše, teške i smrtne, česte su i trudimo se da ih bude što manje', rekla je Vera Pavlić, stručna suradnica zaštite na radu.

Šuma skriva brojne zamke, opasnost se krije iza doslovno svakog stabla. Za pilu u rukama, kondicija je vrlo bitna. Međutim, posao drvosječe, osim opasnosti krije i zabavu. Majstori motorne pile svoje sposobnosti i vještine pokazuju i na mnogobrojnim natjecanjima.

'Na natjecanju rušimo tanja stabla i imamo nekih minutu i pol, ocjenjuje se dubina zasjeka, kut zasjeka i širina prelomnice', kaže Ivica Mikuš, drvosječa. Svakodnevno natjecanje je i u šumi, no u njoj nema negativnih bodova, krivi potez, u pravilu, kažnjava se ozljedom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene