Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čime se bave

VIDEO Zavirite u Ured dobrodošlice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijetki se nisu zapitali čime se bavi ured o kojem se govorilo i na sjednici Vlade.

Čime se točno bavi Ured dobrodošlice - nema tko se nije zapitao od kada se o njemu govorilo i na sjednici Vlade prije tjedan dana. Provjerili smo što se krije iza osebujnog naziva i što rade njegovi zaposlenici.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Riječ je o Uredu dobrodošlice za sve Hrvate povratnike u Republiku Hrvatsku. Ured je ustrojen kako bi povratak u domovinu prošao - što bezbolnije.

"Kad se vraća čovjek iz jedne države u drugu, pa taman to bila njegova domovina, potrebno mu je jako puno pomoći. Gdje će mu djeca u školu, možda i ne govori hrvatski jako dobro", objašnjava Ivana perkušić, voditeljica Ureda.

Vlada osnovala novi Ured, pogledajte za što!

Osim pomoći u prvim koracima integracije, ured informira iseljenike o carinskim povlasticama, poreznim olakšicama i stupanju u poslovne odnose. Inače, Ured je dio Državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji zapošljava ukupno 30 osoba.

Još jedna organizacija koja brine o iseljenicima, Hrvatska matica iseljenika, tvrdi da je Ured potreban, ali možda malo nespretno nazvan.

"Ja se slažem da taj naziv taj odjel ili odsjek za dobrodošlice nije najsretniji, izgleda smiješno, zaista mnogi su primijetili, poput onog u Monty Python, ministarstvo smiješnog hodanja", kaže Marin Knezović, direktor Hrvatske matice iseljenika.

"Ja smatram da je to jedan krasan naziv"

"Potičemo politiku reintegracije, da želimo da su dobrodošli, ja osobno smatram da je to jedan krasan naziv", smatra Perkušić.

Hrvatski iseljenici, kojih je otprilike koliko i stanovnika Hrvatske, godišnje u domovinu ulože više od milijardu dolara. Cilj ureda je potaknuti ih na konkretne investicije i pokretanje posla.

"Istina je da hrvatsko iseljeništvo raspolaže znatnim kapitalom, oni su tu više doma, mogu se bolje ocijenit gdje uložit, što uložit", tvrdi Knezović.

Pitanje je samo hoće li ih povratku i ulaganju više vući srce i topla dobrodošlica, ili zaustaviti duge birokratske procedure.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene