Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mali mljekari strahuju

Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji mlijeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za tri dana hrvatski, ali i svi europski mljekari moći će proizvoditi mlijeka koliko god žele jer im Europska unija ukida ograničenja u proizvodnji.

Profitirat će jaki strani proizvođači, dok domaći strahuju od uvoza i rušenja cijena. Građanima jeftinije mlijeko ili sir zvuči primamljivo, ali mljekarima nimalo.

Bjelovarski mljekar Drago Kovažik već danas hrani manje krava nego prije, a od ukidanja kvota ne očekuje ništa dobrog.
'Već su nam najavili da će nam pasti cijene mlijeka i da će nam se čak i dio poticaja ukidati tak da će to jako loše na nas utjecati', kaže Kovažik.

U posljednjih deset godina smanjio se broj domaćih mljekara i to za 47 tisuća. Mliječnih krava je za četvrtinu manje nego prije pet godina.

Unatoč tome, prošle je godine proizvedeno 4 posto više mlijeka nego godinu ranije. S druge strane, od ulaska u Europsku uniju uvoz mliječnih proizvoda povećao se za čak 180 posto.

'Vidimo trend povećanog uvoza gotovih proizvoda od strane trgovačkih lanaca. To je trend koji je bio normalan u svim zemljama europske unije koje su ušle u uniju', kaže Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka – CroMilk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U samom vrhu Svaki dan ga koristimo, a nismo ni svjesni kako je kvalitetno Slika nije dostupna Propast mljekara MLJEKARSTVO NA KOLJENIMA

Šokantne činjenice o mlijeku!

Poplave uvoznih proizvoda ne brine malu siranu Kusanovec, kod Dugog Sela. Oni rade po načelu - od polja do stola. Od hrane za krave do sireva koje prodaju ugostiteljima i na tržnici.
Hrvatska je dosad proizvodila čak trećinu manje mlijeka nego što joj je Europa dopustila. Ministar kaže kako rade na tome da se proizvodnja poveća.

'Izmjenom zakona o zemljištu ćemo potrebno zemljište koje nemaju naši stočari osigurati, kao i korištenje fondova, povećanje proizvodnje i na taj način ćemo hvatati priključak za Europom', ističe ministar Tihomir Jakovina.

Iz udruge prerađivača pozivaju državu da mljekarima subvencionira kupnju junica, na vrijeme isplaćuje poticaje, smanji PDV te omogući reprogramiranje loših kredita koji ih opterećuju.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene