Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krediti u 'švicarcima'

BRUXELLES ZAPRIJETIO HRVATSKOJ 'Ili pravednija raspodjela konverzije, ili tužba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek što su odbili SDP-ovu interpelaciju zbog slučaja franak, Vladi je stigla pljuska iz Europske komisije.

Povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill prijeti kako će tužiti Hrvatsku sudu Europske unije - ako se pravednije ne raspodijeli trošak konverzije.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Slika nije dostupna Doznajemo što se može dogoditi Hoće li se slučaj švicarac prelomiti preko leđa građana?

Sa sjednice Europskog parlamenta prijetnja Hrvatskoj. Zato što je bivša Vlada sav trošak konverzije od oko milijardu eura prebacila na teret banaka, slučaj žele poslati na Sud Europske unije.

'Razmatramo otvaranje postupka zbog povrede europskog prava ako bude potrebno. Hrvatska Vlada nam kaže da razgovaraju s bankama kako bi pronašli pristup koji dijeli teret konverzije pravednije. Podržavamo to, ali ubrzo mora doći do napretka ili ćemo poduzeti odgovarajuće poteze', rekao je Hill.

Ministarstvo financija zasad bez komentara na prijetnje povjerenika Hilla. No odgovorio mu je bivši ministar financija Boris Lalovac.

'Povjerenik Hill ne služi se činjenicama nego vrši politički pritisak na Hrvatsku koja je imala pravo štititi hrvatske građane. Nije se čulo od njega ni glasa kada su hrvatski građani patili i nosili sav rizik na svojim leđima', priopćio je Boris Lalovac, bivši ministar financija.

Ako bi Sud Europske unije presudio da zakon o konverziji nije u skladu sa zakonima unije, Hrvatska bi morala mijenjati zakon pa čak i platiti novčanu kaznu.

Dok su banke bez komentara, iz Udruge franak smatraju da nema razloga za strah od Europskog suda jer Hrvatska ima argumente za pobjedu u sporu.

'Banke nisu izgubile ništa. Kao prvo, od 6,5 milijardi kuna koliki je učinak konverzije, 1.300.000 će dobiti natrag kroz porezne olakšice, a pet milijardi kuna ostatka su ionako bile dužne zbog toga što su dužnici preplatili kamate uslijed nezakonitih povećanja kamata', objašnjava Goran Aleksić iz Udruge franak.

Dijanu Doronić, bivšu korisnicu kredita u švicarskim francima je konverzija, kaže, spasila od dužničkog ropstva. Smatra da Vlada ne smije dopustiti da trošak konverzije na kraju plate svi građani. 'I mi korisnici kredita smo porezni obveznici i naravno da bi država i svaka Vlada i vlast trebala zaštititi svoje građane', kaže Dijana.

Udruga franak ističe da banke državi prijete tužbama dok zapravo one i dalje posluju nezakonito.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene