Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok od 6 mjeseci

EU traži da SAD ukine vize za Hrvatsku: Ako nećete, mi ćemo uvesti vize vašim diplomatima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je od SAD-a zatražila da unutar šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske.

"Ukoliko se za šest mjeseci taj problem ne riješi, EU bi mogao uvesti vize za američke diplomate", upozorila je Komisija.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Putovnica (Foto: Dnevnik.hr) bez vize u 172 zemlje Objavljen popis najjačih svjetskih putovnica, doznajte na kojem je mjestu ona hrvatska

Građani većine zemalja EU-a putuju u niz stranih zemalja bez vize, no državljani nekih novih članica Unije još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD, Kanadu i Australiju, podsjeća EurActiv.

Komisija je slično upozorenje uputila Washingtonu i 2008. kada je 12 zemalja EU-a bilo podvrgnuto viznom režimu za putovanje u SAD. U međuvremenu je vizni režim ukinut za osam zemalja, Češku, Estoniju, Grčku, Litvu, Latviju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, a na listi su ostale Poljska, Rumunjska, Bugarska, Cipar i Hrvatska koja je članica EU-a postala 1. srpnja 2013. Diplomati spomenutih pet zemalja su kazali da će i dalje bilateralno pregovarati sa SAD-om kako bi se problem riješio.

Zbog blokade američke vlade upitni zahtjevi za vize iz RH

Bruxelles traži da se EU tretira kao "cjelina" te da SAD uzvrati recipročno na viznu politiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene