Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski izvori javljaju

EU dao Hrvatskoj zeleno svjetlo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici dali su zeleno svjetlo Hrvatskoj da uđe u Europsku uniju 2013, javlja AFP.

Šefovi država i vlada EU 27 na prijepodnevnom su dijelu drugoga dana dvodnevnoga sastanka Europskoga vijeća usvojili zaključak da se pristupni pregovori s Hrvatskom zaključe do kraja ovoga mjeseca, s ciljem potpisivanja pristupnoga ugovora do kraja ove godine, potvrdio je francuski diplomatski izvor u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Pristupanje EU Telegraph: Hrvatskoj se žele nametnuti najteži uvjeti za članstvo dosad

'Što se tiče Hrvatske, Europsko vijeće je otvorilo put za primanje Hrvatske u Europsku uniju kao 28. članice. Od vijeća očekujemo da će zaključiti pregovore vrlo uskoro, prije kraja lipnja. Tada ćemo potpisati pristupni ugovor, prije kraja godine', rekao je Herman van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća.

'Nadam se da će sve biti spremno da pozdravimo Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije 1. srpnja 2013.', rekao je Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.

'Vrlo je važno da smo nakon dugog perioda oklijevanja dali novi moment proširenju. Danas smo donijeli političku odluku o primanju Hrvatske. Što je dobro za Hrvatsku dobro je za Europsku uniju. To je istovremeno jasan signal Zapadnom Balkanu', rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Službena objava toga dijela zaključaka summita EU najavljena je za oko 16 sati, na zajedničkoj konferenciji za novinare premijerke Jadranke Kosor, predsjednika EV Hermana van Rompuya, predsjednika Europske komisije Josea Manuela Duraa Barrosa i mađarskoga premijera Viktora Orbana. (A.E./ Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene