Obavijesti Video Pretražite Navigacija
samit u Bruxellesu

BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo"

Aktualno Galerija Bosna i Hercegovina - 1 Bosna i Hercegovina - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Bosna i Hercegovina - 2 Bosna i Hercegovina - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Bosna i Hercegovina - 3 Bosna i Hercegovina - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Bosna i Hercegovina - 4 Galerija 1/4 >>
U Bruxellesu je u tijeku samit na kojem bi na red trebalo doći i pitanje pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Centar Sarajeva ukrašen je u skladu s naslovnicama vodećih medija koje poručuju da je ovo je povijesni dan za Bosnu i Hercegovinu. Iskusniji građani doživjeli su već puno povijesnih dana.

"Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo", kaže građanka Sarajeva.

"Vrlo dobra vijest za građane BiH koji su jako frustrirani", smatra građanin BiH.

Nema šanse da se danas ili sutra u Bruxellesu ne donese odluka - uvjerava hrvatski premijer Andrej Plenković. Zasluge za to pripisao je svojoj vladi: "Ovo danas se događa isključivo našem zalaganju na prosinačkom vijeću, gdje smo formulacijom koja je uvrštena u tekst zaključaka otvorili prostor da dođe BiH u poziciju da nakon izvješća EK koje je bilo pozitrivno prošlog tjedna, donosimo odluku".

Za otvaranje pristupnih pregovora BiH ima i potporu Austrije, Nizozemske te Njemačke.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Pred nama je prvi proljetni vikend: Doznajte kakvo vrijeme nas čeka

"Ja, recimo, snažno podupirem otvaranje idućih koraka za Bosnu i Hercegovinu nakon brojnih napora koje je poduzela. Obećanje da će postati članicom Europske unije dano je prije više od 20 godina u Solunu. Sada trebamo daljnje korake", kazao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Koliko bi još trebali trajati ti koraci? Je li uopće moguće dati realan odgovor koji istovremeno ne zvuči kao sarajevska ironija?

"Naravno da nama predstoji sada najmanje dvadeset godina pregovora", rekao je bivši državni dužnosnik, Mirza Hajrić.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija"

Prema lanjskom istraživanju Direkcije za Europske integracije, ulazak u Europsku uniju podupire 86 posto ispitanika iz Federacije BiH, ali tek oko polovice ispitanika u Republici Srpskoj. Entitetu čiji lider konstantno prijeti odcjepljenjem i razvija bliske odnose s režimima Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, izvijestio je Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene