Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogubne kiše

Epidemija: Vrgoračko i pločansko područje puno oboljelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni mještani vrgoračkog i pločanskog kraja završili su u bolnici zbog otrovanja želuca. Jesu li višednevne kiše bile pogubne za zdravlje?

Epidemiolozi dviju županija su na nogama, voda je zabranjena za piće. Vodu iz slavine nemaju namjeru piti ni Vinka Kežić i njezina obitelj. ‘Rekli su da je otrovana i da nešto nije u redu, onda nisam ni pila vodu’, kaže Vinka.

Pročitajte i ovo Ploče bez pedijatra: Ilustracija - 2 stari odlaze u mirovinu, mladih nema Mališane više nema tko liječiti: "Maćehinski odnos prema gradu dolazi na naplatu" Ilustracija Uskoro i ostali doktori Tisuće djece Ploča i okolice u četvrtak ostaje bez jedinog liječnika: Pedijatar ide u mirovinu, a nema ga tko zamijeniti

Iako oni nemaju simptoma, Staševica je puna oboljelih. I u osnovnoj školi ‘Fra Ante Gnječ’, od stotinjak učenika, izostalo ih je 27, a nekima je pozlilo i na nastavi. ‘I u školi je bilo nekoliko slučajeva. Čak je jedan učenik i povratio i poslije velikog odmora, vjerojatno nakon što su pili vodu, oni su otišli kući’, rekao je ravnatelj Boro Bustruc

U to područje stigle su boce vode, koje će se osim u školi podijeliti i mještanima. Plakatima se upozorava da se voda ne pije, a na terenu su epidemiolozi. Preliminarni rezultati pokazuju kako voda nije ispravna. ‘Potpune nalaze ćemo imat za 72 sata. Imamo već porast kolufilnih bakterija iznad dopuštene razine. Znači dozvoljeno je nula. Mi već imamo sto četrdeset jedan i imamo porast ešerihije koli sa 28, a dozvoljeno je nula.’, objasnio je epidemiolog Igor Piskač.

I u vrgoračkom domu zdravlja javio se povećan broj oboljelih. ‘Sada se za možda nekoliko puta povećao broj pacijenata sa probavnim tegobama u smislu proljeva, povraćanja, bolova u trbuhu’, rekla je liječnica Nada Jelavić.

No u vrgoračkom Komunalnom poduzeću, koje se brine za izvor Butinu odakle se napaja zaraženo područje, još ne vjeruju da voda nije ispravna i tvrde da treba čekati rezultate. Ipak, poručili su da se voda treba prokuhati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene