Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

Ispovijest hrvatskog kapetana iz Kanade: 'Ne znam kada ću moći kući'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Dnevnika Nove TV stupila je u kontakt s Perom Metkovićem, kapetanom broda 'Navi Wind' koji je zapeo u kanadskom zaljevu Placentiji. Kapetan je ispričao kako je izgledala noć u kojoj ih je zahvatila oluja te otkrio u kakvom su trenutno stanju brod i njegova posada.

Teretni brod 'Navi Wind' zapeo je u kanadskom zaljevu u Placentiji. Brod je plovio u Argentiju kako bi ondje pokupio staro željezo, a nakon toga se zaputio prema Turskoj. No, 4. prosinca su upali u oluju koja je oštetila brod. Kapetan broda Pero Metković je putem telefonskog razgovora ekipi Dnevnika Nove TV kazao da je nevrijeme koje ih je zahvatilo te noći bilo strašno. 

Pročitajte i ovo Poplava u Los Angelesu - 1 Vremenski fenomen Snažna oluja pogodila Kaliforniju: Atmosferska rijeka ubila više ljudi Oluja Upozorenje VIDEO Pineapple Express pogodio Kaliforniju: Sve je potopljeno, a najgore tek dolazi: "Ovo bi mogla biti povijesna oluja"

'Navečer, iza 18 sati vrijeme je postalo nevjerojatno, nebo je bilo jako sivo, a njihove meteorološke stanice su izmjerile visinu valova od 17 metara. Doživjeli smo prodor mora u stroj. Prema nekim mjerenjima, u stroj je, kroz neke šupljine na palubi, ušlo preko 100 tona mora. Radilo se o tome da smo mogli stradati pa sam odlučio da se vratimo natrag u zaljev i probamo se negdje skloniti', ispričao je Metković te dodao da su s oštećenim brodom polako krenuli natrag, a da im je brzina bila svega dvije milje.

DRAMA U KANADI: 'Hrvatski pomorci na oštećenom brodu iscrpljeni su i na izmaku snaga'

Kako je ispričao, valovi su prekrivali cijelu palubu, skladište i donju palubu. Brodom je tu noć jedva vladao. 'Prvi oficir je Grk, a drugi Hrvat. Da nije bilo njih, ne znam kako bih vladao tim brodom. Njih dvojica su bili nevjerojatni. Mnogi su članovi posade bili nemoćni, nisu mogli izaći iz kabine. Jedan član posade, također Grk, se ozlijedio jer je išao spašavati i vezati dizalicu, a to mu nitko nije rekao', ispričao je Metković. Iako uz napore, uspjeli su se vratiti u luku. U zaljevu su plutali cijelu noć, a vrijeme ih je, na svu sreću, poslužilo pa nije bilo većih problema dok su čekali pomoć.

Ispovijest hrvatskog pomorca koji je na vrijeme napustio zloglasni brod: 'Nuždu smo vršili u vrećice!'

Metković je kazao i da ih je agent odbacio jer vlasnici tereta nisu platili neke troškove pa im pomažu kanadske institucije – uključila se Crkva i Crveni križ koji im donose hranu. 'Kako se grijanje pokvarilo, donijeli su nam puno pokrivača, a stalno nam donose i hranu, čak i više nego što treba. Ima i vode', kazao je. 

Struje na brodu, kaže, uglavnom ima iako im se generator dva puta pokvario. No, dodao je i da im je dosta hladno budući da grijanje ne radi. Na pitanje kada bi se mogli vratiti, Metković je kazao da to ne može znati, ali da je mišljenja da će popravak štete na brodu trajati sigurno više od mjesec dana.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene