Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 6 mjeseci

EKSKLUZIVNO istraživanje: Kada ćemo vidjeti rezultate? Nakon 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo rezultate ekskluzivnog istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls na uzorku od 600 ispitanika.

Dnevnik Nove TV donosi veliko istraživanje što građani smatraju dobrim, što lošim, kao ocjenjuju rad vlade, ali i što smatraju kada ćemo vidjeti mjere Banskih dvora pa time i oporavak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Vlada Zorana Milanovića nakon šest mjeseci podvlači političku crtu na učinjeno. Tvrde kako su do sada pripremali sve za ekonomski opravak. Prve bi rezultate u Banskim dvorima željeli vidjeti od rujna.

Tko čeka dočeka 2015.

Najveći broj građana vjeruje da će se mjere vidjeti tek nakon 2015. i to njih 27 posto, ali zato svaki četvrti ispitanik smatra da će se mjere vidjeti već dogodine. 2014. kao godinu oporavka vidi 19 posto građana, a 2015. njih 8 posto. Tek 4 posto građana nada se oporavku u ovoj godini, točnije da će mjere dati rezultate. Njih 17 posto ne zna.

2012. kao godinu oporavka vide oni s osnovnom školom i oni iz sjeverne Hrvatske. U 2013. oporavak vidi 31 posto starijih od 60 godina, ali i 34 posto Ličana i Banijaca. U 2014. oporavku se nada 27 posto mladih do 30 godina i 25 posto onih s fakultetskim obrazovanjem. U 2015. rezultatima mjera nada se dodatnih 11 posto mladih do 30 godina, ali i 11 posto onih koji žive na selu.

>> Alarmantno stanje: Trećina nezaposlenih su mladi bez dana iskustva

Nakon 2015. većem oporavku nadaju se mlađi od 30 godina ili njih 35 posto, ali i 34 posto Slavonaca.

Kukuriku birači ključnom godinom smatraju 2013. ili njih 38 posto u njoj vidi oporavak, a HDZ-ovi birači tek nakon sljedećih izbora ili 2015. vide kao godinu oporavka, njih 42 posto.

Birači nezadovoljni Vladom

Nakon 6 mjeseci 60 posto građana nezadovoljno je Vladinim potezima, a njih 30 posto je zadovoljno. Ne zna njih 10 posto.
Većina birača vladajuće koalicije, njih 52 posto je zadovoljno, ali premijera treba brinuti da ima i oporbu u svom biračkom tijelu ili 36 posto nezadovoljnika. HDZ-ovi birači s 88 posto su nezadovoljni.

Tko je zadovoljan, a tko ne?

Zadovoljnijim se mogu smatrati stariji od 60 godina ili njih 37 posto, oni s VSS-om ili njih 34 posto te stanovnici Like i Banovine ili njih 52 posto.

Nezadovoljni su birači od 45 do 60 godina života ili njih 67 posto, ali i Slavonci gdje su dva od tri nezadovoljnika.

Što je dobro nakon šest mjeseci?

Nakon šest mjeseci dobrim ili pozitivnim potezima Vlade ocjenjuje se porezni red: To smatra dobrim 52 posto ispitanika. Potom ukidanje povlaštenih mirovina, njih 49 posto, izmjene poreza na dohodak i povećanje najniže plaće dobrim smatra 41 posto ispitanika, smanjenje poreznih opterećenja tvrtkama dobrim vidi 38 posto građana. I manji državni proračun pa time i manje zaduživanje smatra dobrim 36 posto građana.

>> 'Iskreno, smatram da Čačić uopće nije trebao biti član Vlade'

Gdje je premijer u problemu?

Zoran Milanović mogao bi imati problema na nekim pitanjima koje Vlada sada otvara. Tako tek 31 posto njegovih birača dobrim ocjenjuje otvaranje pregovora o kolektivnim ugovorima, a njih 27 posto smatra da je odlazak Čačića i Linića u Inu dobar potez.

A što je loše?

Poskupljenje struje, plina i cestarine smatra lošim 68 posto građana, veći PDV lošim smatra 61 posto birača. Njih 42 posto je protiv političkih postavljanja u NO tvrtki. Ali i 29 posto građana negativnim smatra odlazak Čačića i Linića u INU. Početak pregovora sa sindikatima lošim smatra 24 posto građana.

Zanimljivo, Radimira Čačića ili sve oko njega negativnim ocjenjuje tek 1 posto građana.

Što premijeru zamjeraju njegovi birači?

Očekivano i birači Kukuriku koalicije zamjeraju Vladi poskupljenja. Njih 65 posto lošim smatra veće račune za struju i plin i cestarine. Veći PDV ne odobrava 51 posto njegovih birača, a problem mu je objasniti i 41 posto birača Kukuriku koalicije politička imenovanja u tvrtke. Naime, oni to ne odobravaju.

Loše je, ali bolje od prethodne Vlade

Nakon šest mjeseci Vlada i sve što je napravila neće pridonijeti izlasku iz krize. To smatra 56 posto birača, a da će sve biti dobro misli 32 posto birača. U odnosu na zadnje istraživanje o 100 dana Vlade vidljiv je povećan pesimizam. Tada je u mjere vjerovalo 48 posto građana, a njih 45 posto nije vjerovalo u njih. A kada se donosio proračun, vladao je pesimizam kao i sada. Tada u mjere izlaska iz krize nije vjerovalo 54 posto građana, a vjerovalo je 37 posto građana.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene