Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinu dana mjera za oporavak

Ekskluzivno istraživanje: Čak 71 posto građana smatra da treba rezati socijalna prava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu dana nakon donošenja Vladinih mjera za oporavak gospodarstva, donosimo rezultate istraživanja Nove TV koje je za Dnevnik provela agencija Ipsos Puls.

Vlada je prije godinu dana predstavila mjere za gospodarski oporavak zemlje. Premijerka ih je predstavila i kao svoj osobni projekt izlaska iz krize.

Godinu dana poslije, 67 posto građana smatra kako mjere nisu imale nikakav doprinos izlasku iz krize. Svaki četvrti građanin misli kako su imale mali učinak. 4 posto građana misli da su mjere imale znatan doprinos, a njih 4 posto ne zna.

Pročitajte i ovo Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda Slika nije dostupna tri mjere Aladrović objavio detalje mjera za pomoć gospodarstvu: "Do kraja godine bit će isplaćeno 8 milijardi kuna za potpore poslodavcima"

Mjere nas neće spasiti

Kao što ne vjeruju u učinak, građani ne vjeruju da će mjere pridonijeti izlasku iz krize. To misli njih 68 posto, što je rast u odnosu na posljednja dva istraživanja provedena u srpnju i travnju prošle godine. Tada je 62 posto građana mislilo da mjere neće izvući zemlju iz krize. Da će mjere pridonijeti izlasku iz krize misli 20 posto građana. Tu se bilježi blag rast, ali samo zato što se smanjuje broj neodlučnih birača po tom pitanju kojih je sada 12 posto.

Građani do 44 godine najkritičniji su (74 posto), visokoobrazovani (81posto), te Zagrepčani (75 posto).HDZ-ovci većinom, točnije njih 47 posto, ne vjeruju da će mjere pridonijeti izlasku iz krize.



Građani žele Vladu koja nas ne zadužuje

Najveća promjena dogodila se kod građana po pitanju - trošiti kao do sada ili drastično rezati proračunska prava. Danas 71 posto građana smatra kako je bolje da država reže socijalna prava, plaće službenika. A još u srpnju prošle godine za takve drastične rezove bilo je 28 posto građana.

S druge pak strane 11 posto građana želi zadržati dosadašnji stil života na kredit i državnu potrošnju. Još u srpnju prošle godine tako je željelo živjeti 26 posto građana.

I gdje se dogodila promjena, neodlučni u srpnju prošle godine, kojih je bilo 45 posto, očito su shvatili da se ovako više ne može trošiti. Sada je neodlučnih samo 18 posto. A rezove žele i birači HDZ-a, njih 66 posto, ali i 76 posto birača SDP-a. Isto misle i birači ostalih stranka.

Zlatna generacija puna pesimizma

Građani u dobi od 30 do 44 godine najpesimističniji su kada su mjere u pitanju. Njih 73 posto mjerama ne vjeruje. Slično je i sa stanovnicima Zagreba i sjeverne Hrvatske, kojih više od 70 posto misli da mjere nisu pridonijele rješavanju krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene