Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomski analitičar za Dnevnik.hr

SLIKOVIT OPIS 'To je pozicija dva ovna na brvnu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O trenutnim odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno blokadi granica razgovarali smo s ekonomskim analitičarom prof.dr. Lukom Brkićem.

Od ponoći su stupile na snagu protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda. Hrvatski odgovor Srbiji je zabrana putničkog prometa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mjere na Bajakovu ostaju Ostojić: Mislim da je vrijeme da netko shvati da je Hrvatska obranjena Slika nije dostupna O blokadi granice Milanović poslao poruku srpskom narodu

Iako ne može govoriti o tome koliku će štetu učiniti zatvaranje granica,  ekonomski analitičar prof.dr. Luka Brkić smatra da trenutna situacija između Hrvatske i Srbije nije dobra.

Komentirajući zatvaranje granica, za Dnevnik.hr rekao je da situacija nije dobra ni ekonomski ni politički gledano, a smatra da je rezultat nametnutih izvanjskih okolnosti koje su pogodile obje zemlje.

'To ne može dugo trajati jer je neodrživo za obje zemlje. To pokazuje kako cijela Europa, dakle Europska unija, ali i zemlje kandidatkinje, nema koordinirane, usuglašene politike oko tih problema, da su procjene, ako su uopće rađene, potpuno podbacile', rekao je Brkić.

MUP KONTRA MINISTRA - MUP: Problem sa sustavom zaustavio na Bajakovu državljane Srbije; Ostojić: Blokada je odgovor Srbiji

'Ono što je evidentno je da se i jedna i druga zemlja (Hrvatska i Srbija), ali i Mađarska i Slovenija, pokušavaju ponašati na način da maksimalno zaštite same sebe i da se iz toga naprosto izvuku s najmanjom mogućom štetom. Ovo je minimiziranje negativnih efekata', smatra Brkić i dodaje kako bi puno korisnije rješenje bilo da je napravljena nekakva koordinacija, pripreme, da se to pokušalo organizirati i da su podijeljene uloge.

'Svatko je gledao svoj vlastiti interes, a štetu će pretrpjeti svi skupa', zaključuje.

Imigracijska kriza biti će jedna od tema i na Generalnoj skupštini UN-a što, kaže Brkić, pokazuje da je puno šira nego je bilo tko pretpostavljao.

'Posvađat ćemo se sa čitavom Europom jer netko želi dobiti izbore'

'Mislim da su opasnosti od kretanja milijuna ljudi, a ne više desetaka tisuća', dodao je i objasnio da činjenica da je tema došla do UN-a pokazuje njezinu slojevitost.

'Dva ovna na brvnu'

Još jednom je izrazio uvjerenje da trenutna situacija između Hrvatske i Srbije neće dugo trajati.

'Ono što znam je da takve pozicije nisu dobre. To šteti i Srbiji i Hrvatskoj. To je pozicija dva ovna na brvnu koji se međusobno sukobljavaju pokušavajući zbaciti jedan drugoga', slikovit je Brkić.

Dakle, glavni problem je, smatra nepripremljenost i nekoordiniranost koje su dovele do toga da se svatko ponaša kako umije pokušavajući minimizirati svoju štetu. Upravo zbog toga u njemu se budi nada da trenutna situacija neće potrajati.

Milanović je prije ponoći imao namjeru popustiti

'To nije pokazivanje mišića, to je iznuđeno ponašanje jer nema kooridnacije', rekao je o situaciji u kojoj, kaže, svi računaju na najmanju štetu ne vodeći računa da će naštetiti i drugima. Ne radi se, objašnjava o politici koja je želja jedne ili druge strane niti o smišljenoj, racionalno izabranoj politici.

'Nametnuta je oboma, a umjesto da su pokušali naći način kako minimizirati štetu, svatko je počeo voditi priču za sebe. Jedan od logičnih ishoda je ovo što sad imamo', objašnjava profesor Brkić.

SRBIJA ODLUČILA Blokiran ulaz hrvatskoj robi na svim graničnim prijelazima

Pritisak da situacija s granicama prestane funkcionirati na ovaj način vršit će, kaže, i poduzetnici i privredni akteri.

Odnosi dviju zemalja u budućnosti

A koliko će sukob oko granica naštetiti odnosima Hrvatske i Srbije u budućnosti?

'Puno je teških riječi izrečeno, ali mi smo nažalost imali puno gore odnose pa se došlo do kompromisa, suradnje. To je više verbalna artiljerija, to je ta retorika, konfkliktna. Ja to vidim kao dva ovna na brvnu. To je kratkoga daha', smatra Brkić, ali naglašava da je, naravno, za one koji žive od transporta ili izvoza ovakva situacija ako traje mjesec dana, pa i samo dan, katastrofa.

'Ali mislim da to neće bitno odrediti odnose Hrvatske i Srbije u budućnosti kao neprijateljske', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene