Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Agrokoru

Analitičar objasnio kako država može štititi svoje gospodarske interese

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugledni ekonomski analitičar Luka Brkić komentirao je aktualno stanje oko koncerna Agrokor u Dnevniku Nove TV.

Vaš komentar današnjih izjava o stanju u koncernu Agrokor?

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

Kao što smo mogli danas čuti, politika ima dosta unisone stavove oko toga da treba smiriti situaciju, da treba pratiti, u smislu da treba biti aktivan, ali da ne treba nagliti. Sve ove izjave su smirujuće, manje-više su racionalne, tako zvuče i pokušavaju uistinu loptu spustiti na zemlju.

U izjavama politika ističe kako je praćenje stanja u Agrokoru bitno zbog gospodarskih interesa Hrvatske - zašto je to tako?

Neovisno o tome o kojoj je sada firmi riječ ili kompaniji, mi naravno sad govorimo o Agrokoru, dakle kompanija koja ima takve performanse kakve ima Agrokor, takav udio na tržištu, takvu bilancu, takav broj zaposlenih, i u puno većem gospodarstvu od hrvatskog, ta je tvrtka značajna. To je jedan od stupova gospodarstva, a pogotovo u Hrvatskoj koja je malo gospodarstvo. Potpuno je logično da se i digla takva prašina oko toga, jer uistinu su u igri veliki brojevi.

Na koji način država može štititi svoje gospodarske interese?

Država ne treba štititi gospodarske interese, po mojem sudu, na način da odlučuje da li će spašavati onu ili ovu tvrtku ili će to raditi ovako ili onako. Takva vrsta odluke je i poduzetnička odluka, a to nije na državi. Ono što država po mojem treba napraviti te na taj način štititi gospodarske interese u konačnici, jest da napravi zakonodavni okvir, koji će biti stimulativan, transparentan, poticajan, efikasan i što je moguće više pravedan. To je ono što država mora raditi.

Je li moguće predvidjeti što će se događati?

Naravno da je teško prognozirati, s obzirom i na mali broj informacija. U medijima ima i dosta špekulacija tako da tu isto treba biti oprezan, ali i korektan. Ono što mi se čini izvjesno, jest da onaj najgori mogući scenarij, dakle nekakvog raspada, nekakve likvidacije, koji bi onda imao kumulativni efekt za niz poslovnih partnera Agrokora, naprosto neće doći. I dobro je da to toga neće doći, a sve druge varijante su otvorene, tako da slijedi i neko restrukturiranje, možda i vlasničko, poslovno, menadžersko, finacijsko, ali kažem da onaj najgori scenarij u smislu likvidacije i tsunami efekta na sve Agrokorove partnere, gotovo sam siguran, neće doći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene