Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomski analitičar o Agrokoru

"Ovo je vrlo teška situacija, banke ne žele ulijevati svjež novac u bačvu bez dna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici vlade sljedeći tjedan putuju u Rusiju gdje će na sastanku s predstavnicima Sberbanka tražiti rješenje za novi prijeko potrebni kredit za spašavanje Agrokora.

Startne pozicije su takve da iz ruske banke kritiziraju vladu i traže državna jamstva za vraćanje Agrokorovih dugova, dok iz vlade poručuju - Agrokorovi dugovi su dugovi kompanije, a ne države.

Pročitajte i ovo Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Odjeci iskaza bivše potpredsjednice Vlade Uskoku Ravnatelj SOA-e: "Dalić nije mogla niti je tražila sigurnosnu provjeru skupine Borg" Slika nije dostupna ROČIŠTE U RUJNU Bivšem šefu Agrokora Ivici Todoriću odbijen zahtjev za žalbu protiv izručenja

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako banke ne žele ulijevati svjež novac u bačvu bez dna dok vlada i povjerenik još nemaju jasan plan restrukturiranja.

"Agrokor će teško dobiti dovoljno velik kredit bez Sberbanka"

„Zapravo oni pokušavaju dobiti bolju poziciju u cijelom tom procesu restrukturiranja, bolju poziciju u odnosu na druge vjerovnike, posebno na dobavljače što sigurno nije baš najbolje rješenje za brojne,naročito male i srednje domaće dobavljače koji bi u tom slučaju bili u nepovoljnijem položaju“, kaže Novotny.

Ekonomski analitičar smatra da će Agrokor bez Sberbanka teško dobiti dovoljno velik kredit koji kompaniji treba za turističku sezonu.

„Vidimo da oni traže neke koncesije, traže nešto iz prošlosti,da im se dio iz prošlosti stavi u prioritet, senioritet pa da se onda poveća ekspozicija za nove kredite. Vrlo teška situacija“, kaže Novotny

Bez kredita nema nastavka poslovanja

Vlada će sljedeći tjedan održati sastanak s predstavnicima Sberbanka. čekaju ih teški pregovori jer bez novog kredita nema nastavka poslovanja Agrokora.

Podsjetimo, izvršni direktor Sberbanke German Gref Banskim je dvorima poslao oštru poruku.

„Ako je hrvatska Vlada preuzela odgovornost za upravljanje kompanijom, onda bi trebala preuzeti i odgovornost za Agrokorove dugove. Neka daju državna jamstva za te dugove. Ako nisu spremni na to, znači da bi se trebali vratiti tržišnim načelima“, poručio je Gref.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene