Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed i performans

Ekološke udruge traže ocjenu ustavnosti Zakona o golfu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici ekoloških udruga iz cijele Hrvatske Ustavnom su sudu podnijele prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama zakona o igralištima za golf.

Predstavnici udruga Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena Istra iz Pule te Grad iz Dubrovnika traže žurno ukidanje Zakona. Ekološke udruge su naglasile kako je zakon u suprotnosti s 11 članaka Ustava Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Zabrinutost raste VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja Ilustracija Vrijeme promjena Dobro plaćeni poslovi u kojima kronično nedostaje radnika: "Više od 50 posto zanimanja budućnosti tražit će takve vještine"

'Kao i prilikom donošenja zakona o igralištima za golf u prosincu 2008. i ovaj put je procedura u suprotnosti s hrvatskim Ustavom, koji propisuje da se organski zakoni donose većinom glasova svih zastupnika, a ovaj je donesen sa 76 glasova za i jednim glasom protiv, što nije dovoljno", rekla je izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar.

>> Nevladine udruge traže ukidanje Zakona o igralištima za golf

>> Apartmanizacija Dubrovnika pod krinkom golfa?

>> Park Vransko jezero dobiva golf teren, ekolozi ogorčeni

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatske Zorislav Antun Petrović ocijenio je kako taj zakon otvara veliki prostor za korupciju jer on omogućuje prodaju zemljišta u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave bez javnog natječaja. 'Takve odredbe ne postoje, primjerice, za investitora u stambene zgrade, hotele, bolnice ili nogometno igralište', usporedio je Petrović dodavši kako time investitor u golfsko igralište ima znatno povoljniji položaj na tržištu nego ostali poduzetnici.

Aktivisti udruga izveli su i performans pokraj zgrade Ustavnog suda u Varšavskoj ulici. Na ogradi gradilišta ulazno-izlazne rampe za garažu projekta Hoto grupe stavili su transparent 'Slijepa naša', za stolom su sjedili suci zavezanih očiju, a pokraj njih bio je zemljovid Hrvatske s izvlaštenim zemljištima za golfska igrališta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene