Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vrijedan 80 milijuna eura

Park Vransko jezero dobiva golf teren, ekolozi ogorčeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golf tereni, projekt vrijedan 80 milijuna eura, na prostoru Parka prirode Vransko jezero ipak će se graditi. Ministarstvo prostornog uređenja, zaštite okoliša i graditeljstva procijenilo je da izgradnja neće naštetiti eko sustavu. Čuvari prirode ne mogu se pomiriti s najnovijim odlukama ministarstva.

Višegodišnje prepiranje ekoloških udruga i investitora tvrtke VMD PROMET poduzetnika Antuna Mikeca, arbitražom je prekinulo ministarstvo zaštite okoliša. 'ministarstvo je na temelju predstavljenih studija donijelo odluku da izgradnja golf terena nema negativan utjecaj na okoliš', rekla je Kata Gojević, glasnogovornica MZOPU-a. Iz Parka prirode Vransko jezero ministarstvu su poslali dokaze o negativnom utjecaju gradnje golf terena na okoliš. Tvrde kako nema dovoljno vode koja bi istovremeno opskrbljivala Park prirode, golf terene i luksuzne hotele. No, odgovor ministarstva nisu dobili, a investitoru je izdana lokacijska dozvola.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslali otvoreno pismo 'Srđ je naš' optužio Lorencina za manipulaciju u vezi s projektom golfa za Srđu Slika nije dostupna Građani protiv, čelnici za Opet tjeramo investitore: Šibenik dvoji treba li mu golf teren i pola milijuna eura

'To je katastrofa čak i za ptice koje ovise o svojem staništu', tvrdi Ana Katalinić, stručni voditelj Parka prirode Vransko jezero. Tako ne misle predstavnici investitora. Nakon izgradnje zaposlilo bi se 50-tak novih ljudi, a najavljuje se turistički procvat zadarskog kraja i to na mjestu koje je ionako devastirano. 'Crpljenje koje ćemo mi vršiti ovdje iz podzemnih bušotina za navodnjavanje, neće utjecati na vodu u Vranskom jezeru', ističe Branimir Stručić, prokurist golf centra Biograd.

Odlagalište smeća koje bi se u dvije godine intenzivne gradnje preoblikovalo u elitna igrališta ovih dana gori punom parom i prijeti turističkoj sezoni. Nitko javno ne iznosi poveznice, ali tvrde vječni čuvari prirode, možda nas netko na ovakav način želi uvjeriti kako nam je golf bolji od smrada i smeća. I dok ekolozi bezuspješno upozoravaju, investitor nakon uspješno ishodovane lokacijske čeka još građevinsku dozvolu. 'Mi trebamo još u koncesiju uzeti državno zemljište, koje praktički čini većinu ovog obuhvata', kaže Stručić.

U vrijeme nastanka projekta tvrtku investitora vodio je vlasnikov sin Neven Mikec, tada tajnik u uredu Jandrokovića, danas šef hrvatske misije pri UN-u. Antun Mikec odbacuje sve navode da je položaj njegova sina na bilo koji način rezultiralo dobivanjem dozvola za ovaj projekt.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene