Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krom, živa, olovo?

EKO KATASTROFA: Stanovnici Šibensko-kninske županije piju zatrovanu vodu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prizore zagađenja koje traje godinama, naša je ekipa snimila u Kninu.

Nepoznata količina mazuta i drugih otrovnih tvari već 19 godina ulijeva se u rijeku u Krku. Ekolozi tvrde da otrovne tvari nanose nemjerljivu štetu okolišu i zdravlju ljudi i traže hitno rješenje problema. Država pak godinama zna za problem i još ga nije riješila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Slika nije dostupna Uništena jezera VIDEO Ekološka katastrofa prijeti Kninu?

Tone opasnog otpada plutaju u srcu Knina. 'Pretpostavljamo da tu ima teških metala, znači tu su neke lužine, tu moraju biti krom, živa, olovo najvjerojatnije', kaže Srećko Kmetić iz Eko udruge Krka.

Opasne tvari cure iz obližnje tvornice, kazali su ekolozima zaposlenici tvornice. Zagađenje je, tvrde ekolozi, svakoga dana sve veće. 'To jednostavno odlazi u rijeku, vodu piju svi stanovnici Šibensko-kninske županije', kaže Inga Kukolj iz eko udruge.

Nepoznata količina mazuta izlila se 1995. kad je pogođen spremnik bivše tvornice TVIK-a današnjeg DIV-a. Samo nekoliko metara od ovog jezera punog opasnih tvari nalazi se rijeka Orašnica koja se ulijeva u rijeku Krku.

Ovo je 10 najvećih opasnosti koje nam prijete u 2014. godini

Šteta je velika, tvrde u gradu Kninu. Problem nisu riješili zbog - imovinsko-pravnih odnosa. 'Svi subjekti koji sudjeluju i koji su odgovorni niječu odgovornost u ovom slučaju DIV koji je višekratno donijete su prekršajne sankcije protiv njega od strane vodopravnog inspektora', kaže Nikola Blažević, zamjenik gradonačelnice Knina.

A evo što su poručili iz DIV-a: 'DIV nije odgovoran za zagađenje ni po jednoj osnovi. Redovno obavljamo mjerenja i laboratorijska ispitivanja uzoraka tehnološke otpadne vode iz proizvodnog procesa DIV-ove tvornice u Kninu od strane ovlaštenih institucija te službeni rezultati pokazuju ispravnost sukladno zakonskim propisima', stoji u službenom priopćenju.

Ministarstvo okoliša ovo je proglasilo crnom točkom još 2005. No, sanacija nikad nije počela. 'Donijeli smo niz rješenja, optužnih prijedloga i prekršajnih zahtjeva, i nadziremo njihova izvršenja. Sanaciju lokacije sufinancirat ćemo putem Fonda, a od tvrtke DIV u prosincu 2013. smo zatražili da u što kraćem roku dostavi potrebnu dokumentaciju', priopćili su iz Ministarstva.

Zagađenje je, tvrde ekolozi, dosegnulo kritičnu razinu. Rješenje problema žele - hitno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene