Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je raslo

DZS potvrdio rast BDP-a u drugom tromjesečju za 1,2 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju 2015. godine realno je porastao za 1,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine, potvrdio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS) svoju prvu procjenu objavljenu prošli tjedan.

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP realno je veći za 0,7 posto u odnosu na prethodno razdoblje i za 1,4 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine, potvrdio je u petak DZS.

Kolinda Grabar Kitarović: 'Porast BDP-a se osjeća, no to nije nešto što je učinila država'

Prema podacima DZS-a, izdaci za potrošnju kućanstava porasli su za 0,6 posto, dok je potrošnja neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima porasla za 1,5 posto. Izdaci za potrošnju države porasli su za 0,4 posto.

Doprinos neto inozemne potražnje također je bio pozitivan, za 1,1 postotni bod, zahvaljujući većem izvozu roba i usluga.

U drugom tromjesečju izvoz roba i usluga porastao je za 10,2 posto, zahvaljujući rastu izvoza roba za 14,1 posto, a usluga za 6,1 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 6,9 posto, pri čemu je uvoz roba povećan za 5,7 posto, a uvoz usluga za 13,8 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su za 0,8 posto, pokazuju podaci DZS-a.

BDV porastao 1,3 posto

Bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom je tromjesečju realno porasla za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, stoji u izvješću DZS-a.

Pritom je rast BDV-a zabilježen u prerađivačkoj industriji, rudarstvu i vađenju te ostalim industrijama, za 2 posto. U trgovini, prijevozu i skladištenju te smještaju, pripremi i usluživanju hrane BDV je porastao 4,4 posto, a u financijskim djelatnostima i osiguranju za 0,9 posto.

BDV je stručnim, znanstvenim, tehničkim, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima povećan za 0,9 posto, a u u javnoj upravi i obrani, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi je ostao na istoj razini.

S druge strane, realni pad BDV-a u drugom je tromjesečju zabilježen u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, za 3 posto.

Pad BDV-a za 0,1 posto zabilježen je u graditeljstvu i u poslovanju nekretninama, u ostalim uslužnim djelatnostima pad iznosi 0,8 posto, a u djelatnosti informacija i komunikacija je ostao na istoj razini.

Najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromjesečju 2015. ostvaren je u djelatnostima trgovine, prijevoza i skladištenja te smještaja, pripreme i usluživanje hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, navodi se u priopćenju DZS-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene