Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propast slavonskog diva

Đakovština u stečaju, radnici odojcima plaćaju račune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeno je potvrđeno, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača brašna i kruha, Đakovština iz Đakova, od danas je u stečaju.

Tvrtka je dužna više od pola milijarde kuna, a radnici nisu primili tri plaće. Poljoprivrednici ne znaju gdje je roba koju su ljetos pohranili u silose i dok je sudbina 500-tinjak radnika sada u rukama suda, tisuću obiteljskih gospodarstava prepušteno je samima sebi. 'Stečaj će trajati oko godinu i pol, a možda i dulje', rekao je Tihomir Kovačević, stečajni sudac.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Ilustracija Problemi Izbori samo što nisu, a Hrvatska stranka reda mora u stečaj

>> Seljaci spriječili stečaj Đakovštine

Rješenje o stečaju nije lako držati u ruci, a kamoli ga proživljavati, no druge nije bilo. Ipak, stečaj nije kraj, kažu u sindikatu, već novi početak. 'Već idućih nekoliko dana očekujem da se pokrene proizvodnja i da se zaposle svi radnici te da im se isplate sve plaće', kaže Šimo Orešković, sindikalni povjerenik PPDIV-a. Dok radnici očekuju bolje dane, silose Đakovštine napustili su i golubovi, jer u njima nema ni mrvice ljetnog uroda. Seljaci su zabrinuti, a tvrtka im duguje milijune.

Računi dolaze na naplatu, a poljoprivrednici odojcima plaćaju struju. 'Pa neka si uzmu mojeg Bravca i neka si namire tu struju', kaže poljoprivrednik Antun Šušak. Država je vlasnik trećine poduzeća, a seljaci žele da za to preuzme odgovornost, a podnijeli su i kaznene prijave protiv Uprave. Uz pšenicu traže i djelatnike USKOK-a, a ne dođu li 'pročešljati' poslovanje tvrtke, bit će to, kažu, sumrak pravne države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene