Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva skupa

TENZIJE U CENTRU ZAGREBA Došlo i do naguravanja, privedene žene puštene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva suprotstavljena skupa održavala su se u Zagrebu. Dvije kolone susrele su se kod Zrinjevca. Mlada slikarica s Lošinja stala je ispred sudionika 'Hoda za život' i nije se htjela pomaknuti. Policija ju je privela. Osim nje privedena je još jedna djevojka.

U organizaciji Građanske inicijative 'Hod za život', na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u subotu je održano okupljanje protiv pobačaja nekoliko tisuću sudionika koji se zalažu za dostojanstvo čovjeka od začeća do smrti, a nasuprot njima, na susjednom Strossmayerovom trgu, na kontra prosvjedu okupilo se 400-tinjak aktivista koji se zalažu za - pravo na izbor.

Pročitajte i ovo Otpor Hodu za život Intervenirala policija Oglasile se organizatorice koje su blokirale Hod za život: "Dižemo glas protiv toksičnog napada na žene" Blokiranje Hoda za život Protiv pobačaja VIDEO Završen Hod za život: Pogledajte kako je interventna policija nosila žene koje su se suprotstavile prosvjedu

Sudionicma 'Hoda za život' na Trgu se pridružila i premijerova supruga Sanja Orešković. 'Mislim da se svaka razborita osoba opredjeljuje za život, a ne za smrt, a sve ostalo je jedna velika zabluda i strah', rekla je našoj reporterki. Kolonu protivnika pobačaja koja je krenula prema Trgu bana Jelačića, na Strossmayerovom trgu zvižducima i bubnjanjem dočekali su zagovornici prava na pobačaj, a u jednom trenutku je došlo i do naguravanja suprostavljenih skupina, no sve je prošlo bez većeg incidenta.

Dvije djevojke su privedene. A ispred Prve policijske postaje u kojoj su privedene djevojke čekala se hitna kako bi se evidentirale njihove ozljede. Osim toga uspoređuju se snimke događanja kako bi se utvrdilo jesu li djevojke pružale otpor prije nego se primijenila sila.

Jedna od djevojaka nakon puštanja rekla je da joj se policajac ispričao. Još  se ne zna hoće li biti daljnjih postupanja kada su u pitanju redari koji su navodno sudjelovali u naguravanju.

Nakon nekoliko sati djevojke su puštene. Jedna od njih je pjevačica Dunja Ercegović koja je poznatija kao Lovely Quinces.

Inače, na skupu Hod za život okupilo se 7000 ljudi, a Pravo na izbor', podržalo je njih 400.

'Što je Hrvatska bez Hrvata'

Predstavnici inicijative "Hod za život" željeli su upozoriti kako Hrvatska ima obvezu osigurati usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života jer bračni parovi u Hrvatskoj, uglavnom iz ekonomskih razloga, u prosjeku imaju jedno dijete manje nego što bi željeli.

Koordinatorica te inicijative Hajdi Begović poručila je s pozornice na središnjem zagrebačkom trgu kako žalosti činjenica što se čak 75 posto žena odlučuje na pobačaj zbog ekonomskih razloga, dok 30 posto žena po povratku na posao nakon poroda dočeka manja plaća, a 20 posto žena se ne može vratiti na svoje radno mjesto.

"Mi u Hrvatskoj smo dobro društvo, solidarno živimo s našim starima i mladima, brinemo se jedni o drugima i ne želimo da nas netko uvjeri u suprotno. Mislim da je ovo početak nečeg predivnog. Što je Hrvatska bez Hrvata?", rekla je Begović. Slične inicijative poput "Hoda za život" se, prema njezinim riječima, organiziraju diljem svijeta, primjerice u Italiji, SAD-u, Velikoj Britaniji i Poljskoj.

Begović je upozorila i kako je nužno pružiti konkretnu pomoć ženama koje razmišljaju o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline.

Građansku inicijativu "Hod za život" čine udruge "Život biraj", SKAC, "U ime obitelji", "Vigilare", Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te obitelji i pojedinci.

Pristalice prava na izbor: Nećemo natrag na ilegalni pobačaj

Nasuprot toj inicijativi, istodobno se održavao i protestni skup u organizaciji novonastale građanske inicijative "Obrani pravo na izbor". Oni, pak, tvrde da žele upozoriti na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa, kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

"Samo u sekularnoj državi ravnopravnost je moguća", "Nećemo natrag na ilegalni pobačaj" samo su neki istaknutih transparenata zagovornika prava na pobačaj i aktivista udruga za ljudska prava koji su, uz glazbu uživo, održali govore naglašavajući kako žene moraju imati pravo na izbor.

Koordinatorica inicijative "Obrani pravo na izbor" Bojana Genov rekla je da su se okupili oko poruke da pravo na kontrolu vlastite reproduktivne uloge mora ostati sačuvano.

"Protiv smo onih koji žele zabraniti izbor i koji pod krinkom brige za obitelj napadaju obitelj jer im uskraćuje autonomnost i mogućnost odluke bez uplitanja drugih. Postojeći zakon, koji je na snazi nekoliko desetljeća, izrazito je dobar i moderan i treba ga zaštititi“, ocijenila je Genov te ustvrdila da je pravo na pobačaj i međunarodno regulirano pravo.

Ustvrdila je također da treba brinuti o onim ženama koje će, uvede li se zabrana pobačaja, biti izložene nestručnim zahvatima koji mogu rezultirati i smrću.

"Zakonska odredba koja legalizira pobačaj do razumnog roka, koji je stručno određen, je napor države da primarno zaštiti zdravlje i život žene. Ne želimo da žene umiru, niti da putuju u okolne države ili se podvrgavaju kojekakvim zahvatima da obave pobačaj, a što bi se posebno odrazilo na siromašnije obitelji i žene", ističe Genov.

Nataša Bajagić iz Centra za građansku inicijativu smatra kako se u Hrvatskoj manipulira statističkim podacima o broju prekida trudnoće kojih je, kaže, pet puta manje nego početkom devedesetih. "U 2015. godini obavljeno je 2.992 pobačaja, svjesni smo manjkavosti statistike ", kazala je Bajagić.

Aktivisti su na transparentima pisali "Žena je čovjek, ne inkubator", "Nećemo natrag na ilegalni pobačaj", "Ni država ni Bog blizu jajnika mog".

Toj se inicijativi pridružio bivši ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić koji je ustvrdio je da žene imaju pravo na izbor i reproduktivno zdravlje, što im ni jedna vlast ne može oduzeti. Dodao je da se ne može ići sto godina natrag i mijenjati dobre stvari postignute u Hrvatskoj.

Poručio je da se na priziv savjesti poziva dio liječnika, ali da je uloga zdravstva omogućiti svim ženama u Hrvatskoj pravo na potpunu medicinsku skrb.

Posvjed "Hod za život" protiv pobačaja podržala je, među ostalima, i Sanja Orešković, supruga premijera Oreškovića.

Zbog prosvjeda je neko vrijeme bio preknut promet središtem grada. (Hina/I.T./Ma.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene