Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po novom principu

DUZS i Hrvatske vode zadovoljni spašavanjem tijekom poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Damir Trut i generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić ocijenili su da su tijekom nedavnih poplava u Hrvatskoj ove dvije ustanove reagirale uspješno i u skladu sa situacijom.

Podsjetivši na poplave od kraja svibnja i početka lipnja ravnatelj DUZS-a je na konferenciji za novinare istaknuo kako je DUZS dobro odradio posao i da su njihove snage za 24 sata bile u potpunosti na terenu. Po prvi puta sustav zaštite i spašavanja radio je po novom principu prema kojem su za te poslove odgovorne lokalne vlasti. Uz snage na terenu lokalne uprave brzo smo angažirali i snage na državnoj razini, kazao je Trut. Naglasio je kako je u četiri slavonske županije i to Požeško-slavonske, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska te Osječko-baranjska bio najveći udar poplava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako će to pomoći ljudima Direktor Hrvatskih voda spreman ponuditi ostavku Slika nije dostupna Srednje visoki vodostaj Vodostaj Drave i Dunave i dalje raste

>> Slavonija: Nakon vode kućama prijete klizišta

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić podsjetio je da su u prvoj polovici ove godine vladale izuzetno loše hidrološke prilike, kiše je bilo iznad godišnjeg prosjeka, a još krajem prošle godine bilo je velikih poplava u Lici. Također kiša je u nekim dijelovima Hrvatske padala gotovo cijelo vrijeme početka godine, a u nekim hrvatskim područjima u tom je razdoblju palo i do 500 litara kiše na četvorni metar, što je trogodišnji prosjek, te kanali i vodotoci toliku količinu vode nisu mogli propustiti, kazao je Husarić. Naglasio je da su nedavne poplave u stvari poplave brdskih potoka i bujice koje su se slijevale u rijeke, koje su tada zabilježile i rekordno visoke vodostaje. Osim ovih četiri slavonske županije poplave su pogodile i Virovitičko poravsku-županiju ali štete nisu bile velike zbog izgrađenog sustava obrane protiv poplava, dodao je.

>> Mjere obrane od poplave i dalje na snazi, podrumi puni vode

>> 53 naselja bez struje, drveće padalo na automobile, pijavica!

Direktor Hrvatskih voda pohvalio je sadašnji sustav obrane od poplave na velikim rijekama koji je, premda nije gotov u potpunosti, izdržao. Napomenuo je kako je u nekim drugim zemljama Europe bilo znatno više štete od poplava kao i žrtava. Kao primjer istaknuo je da je obranjen Vukovar od dunavskog vodenog vala, trećeg po visini u povijesti. Istaknuo je i da su pripadnici Hrvatskih voda podnijeli veliki teret u borbi protiv poplava, a neki od njih još uvijek crpe vodu s poplavljenih pola u Slavoniji. Husarić je također podsjetio da se klimatske prilike mijenjaju te kako nam samo ulaganje i izgradnja sustava protiv poplava može jamčiti sigurnost i u takvim slučajevima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene