Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorene ceste

Mjere obrane od poplave i dalje na snazi, podrumi puni vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voda se sa poplavljenog područja povlači.

Istok Hrvatske je pod vodom, a iako je velik dio područja još uvijek poplavljen, stanje se stabilizira. Jutros je nešto iza sedam sati zbog poplave zatvorena još jedna cesta, radi se o ŽC 4057, rekli su za Dnevnik.hr u Županijskom centru 112 virovitičko - podravske županije. Na poplavljenim područjima te i osječko - baranjske županije još uvijek su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

Pročitajte i ovo Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje

Zbog jake kiše, koja je padala gotovo neprekidno u protekla dva dana na području Osječko-baranjske županije, ŽC112 Osijek dobio je desetke dojava građana o poplavljivanju podruma ili suterenskih stanova. Obaviješteni su vatrogasci JPVP Osijek, JPVP Beli Manastir, kao i DVD-i u više gradova, koji su izašli na tehničke intervencije ispumpavanja vode. Dojave pristižu i dalje, a vatrogasne ekipe su na terenu, gdje i dalje rade na ispumpavanju podruma obiteljskih kuća. Kako su za Dnevnik.hr u ŽC112 Osijek kazali, radi se o podzemnim vodama, a  stanje se smiruje.

Zbog obilnih oborina više od 120 intervencija vatrogasaca

Dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera zaštite i spašavanja Ivan Vrdoljak izvijestio je osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala kako je zbog obilnih oborina na gradskom području, u protekla dva dana zabilježeno više od 120 intervencija vatrogasaca te ekipa osječkoga 'Vodovoda'.

Direktor ove gradske tvrtke Ljubomir Novoselić kazao je kako je od ponedjeljka do utorka, u Osijeku palo 107 litara kiše po četvornom metru, što je najveća do sada zabilježena količina, od kada se provode ovakva mjerenja, a što je, uz još uvijek visok vodostaj Drave, uzrokovalo brojne intervencije ispumpavanja i odvodnje oborinskih voda. Dodao je kako se situacija, od jučer počela normalizirati.

Prema podacima Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), zbog obilnih kiša, u posljednja dva dana, na auto-cesti A5 Osijek-Sredanci, zatvoreni su ulaz i izlaz na čvoru Čepin, zbog vode na kolniku, a za promet su zatvorene županijske ceste Ladimirevci-Satnica te Batina-Zmajevac, gdje se promet preusmjerava alternativnim pravcima.

>> Teške oborine stvaraju probleme u Slavoniji

Najteže je sinoć bilo u okolici Orahovice gdje se izlila i rijeka Vučica. Na nogama su cijelu noć bili mještani Zvonimirevca. Stotinjak stanovnika neumorno je punilo vreće s pijeskom i vodilo veliku borbu s vodom koja dolazi s Papuka i ugrožava svu njihovu imovinu. U Zvonimirevac je sinoć došao i župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić. Stanje koje je zatekao bilo je kritično. Ali, iako je velik dio područja poplavljen, jutros je zabilježeno povlačenje vode.

'Stanje je vrlo zabrinjavajuće, riječ je o nekoliko mjesta na području općine Čađavica i Crnac, ako se voda ne smiri, ako nasip pukne selo je poplavljeno u roku od 15 minuta. Noć nosi nedostatak sna, punjenje vreća pijeskom i borba da se imovina, kuće i stanovnici spase,' rekao je sinoć Tomislav Tolušić, župan virovitičko-podravski.

Nove poplave stvaraju probleme diljem Slavonije i Podravine. Obilne kiše padale su od nedjelje, prelile su se rijeke, a voda je poplavila kuće i staje, ljudi su spašavali stoku i imovinu.

Zatvorene su i pojedine ceste, a u Ladimirevcima prijeti urušavanje mosta. Stanovnici su ogorčeni. U naseljima u okolici Našica od poplave je nemoguće razaznati ulice od rijeka. Voda je došla do kućnih pragova, ušla u desetke domova. 'Vidite, srce hoće puknuti, iz kuće ne mogu van, srce mi hoće puknuti na pola, ja to sve sad moram van izbaciti,' rekla je Gordana Hršak iz Beljevine. Očajni stanovnici broje dane od posljednje poplave. Prošla su tri tjedna.

'Nije se ništa poduzelo. Da su se pročistili kanali, da se malo sredila ta infrastruktura. Što smo dobili? Dobili smo nakon ta tri tjedna čekove da platimo vodu,' rekao je Zoran Vladimirović iz Beljevine. U Hrvatskim vodama se brane, rječica Iskrica dosegnula je rekordni vodostaj, a nasipa za obranu naselja nema.

>> 53 naselja bez struje, drveće padalo na automobile, pijavica!

'Iskrica se ponešto smiruje i vodostaj opada jer je dio vode prepušten u šumska područja. Nadamo se da će kiša uskoro stati,' rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek. U općini Đurđenovac proglašeno je izvanredno stanje, no teško je u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. U Valpovu i Petrijevcima evakuirana je stoka.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene