Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupi dodaci za prehranu krava

Seljaci u šoku: Prekinut otkup mlijeka! Evo kolika je cijena opstanka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privremeno je obustavljen otkup mlijeka s čak 180 farmi diljem istočne Hrvatske. Mljekari su tom viješću šokirani, a neki od njih tvrde da im mlijeko nitko nije ni testirao.

Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina. Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, priopćeno je iz Dukata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povučeno s tržišta U BiH pronašli aflatoksin u mlijeku hrvatskih proizvođača Slika nije dostupna Afera se nastavlja Aflatoksin OPET pronađen u mlijeku! Evo koja su povučena s polica!

>> Aflatoksin OPET pronađen u mlijeku! Evo koja su povučena s polica!

'Teško nam pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa. Međutim, moramo je provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes', izjavio je generalni direktor Dukata za Hrvatsku Alen Fontana.

Dukat: Obustava je privremena mjera, farmerima smo osigurali dostupnost mikofiksatora

Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana, a s ciljem pomoći farmerima i što bržeg rješavanja problema, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikofiksatora. Obustava otkupa svježeg sirovog mlijeka je privremena mjera te će se otkup nastaviti čim se uzorkovanjem utvrdi da je mlijeko zdravstveno ispravno, navode u Dukatu

Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se za pet dana. U tom se roku očekuje da bi unosom ispravne stočne hrane, ako ju je farmer počeo koristiti, krave trebale početi davati zdravstveno ispravno mlijeko. Od trenutka kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka, napominju u priopćenju.

I Meggle promijenio način otkupa mlijeka

Povodom pronalaska aflatoksina i u njihovom mlijeku, oglasili su se službenim priopćenjem iz Megglea. Ističu kako od jučer kupuju samo testirano mlijeko čistog nalaza na Aflatoksin.

'Kao što je već objavljeno u medijima, nalaz aflatoksina M1 pronađenog u mliječnim proizvodima predstavlja nacionalni problem koji pogađa cijelu Hrvatsku. Mikotoksini dospijevaju u mlijeko kroz korištenje nesukladnom stočnom hranom.

Sa 21.02.2013 Meggle Hrvatska otkupljuje isključivo mlijeko koje je testirano i čiji nalaz dokazuje da je mlijeko ispod granične vrijednosti za Aflatoksin M1.

Mi znamo da je ovo za proizvođače i prerađivače jako bolan potez. Brzo i održivo rješenje je moguće samo uskom zajedničkom suradnjom između proizvođača mlijeka i mliječne industrije. Zbog navedenog podupiremo svoje proizvođače mlijeka na najbolji način, kako bi ponovo imali besprijekornu kvalitetu stočne hrane i što prije počeli s isporukom mlijeka.

Budite sigurni da činimo sve kako bi nastavili ostvarivati visok standard kontrole i kvalitete naših proizvoda i u ovoj izuzetno teškoj situaciji', stoji u priopćenju Megglea.

Laslo: Odbijaju otkup i od kooperanata čije mlijeko nije ni testirano

Mljekari su vijest iz Dukata dočekali u šoku. Razgovarali smo s predsjednikom Zajednice seljaka Slavonije i Baranje Antunom Laslom, koji nam tvrdi da mu se javilo više kooperanata Dukata i Megglea kojima te tvrtke odbijaju otkup mlijeka, makar kod njih uopće nisu izvršena testiranja kojima bi bila utvrđena prisutnost aflatoksina.

Napominje i da im obje tvrtke za 1.600 kuna po vreći (25 kg) nude regulator stočne hrane, gore spomenuti mikofiksator koji služi za neutralizaciju aflatoksina. Ti su mljekari sada u velikom problemu jer im je otkup obustavljen, a istovremeno su suočeni s povećanim troškovima, premda uopće nema dokaza da im je mlijeko kontaminirano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene